X

Πάνω από 4500 πρόσφυγες παραμένουν στον Πειραιά

Με φυλλάδιο γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πειστούν να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. Υπό κατάληψη η Εθνική Λάρισας - Τρικάλων.

Ant1news

Στους 4.569 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία  του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση.

Δύο πούλμαν με 114 άτομα αναχώρησαν χθες για Αγ. Ανδρέα Αττικής και Κουτσόχερο Λάρισας. Σύμφωνα με το λιμενικό, 65 άτομα προωθήθηκαν στον Αγ. Αντρέα και 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα.

Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο Blue Star 2, δύο πρόσφυγες/μετανάστες από την Κω ενώ το μεσημέρι αναμένεται από τη Ρόδο το Blue Star Paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

 

Την πεποίθηση ότι ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει την Μεγάλη Εβδομάδα, με πειθώ και χωρίς βία, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.

Στην Ειδομένη η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική με 11.269 πρόσφυγες να παραμένουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Συνολικά στην βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.937 πρόσφυγες ενώ στην Κεντρική Ελλάδα παραμένουν 2.528.

Υπό κατάληψη η Εθνική Λάρισας - Τρικάλων

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να παραμένει η Εθνική οδός Λάρισας-Τρικάλων, στο ύψος του 17ου χλμ, καθώς από χθες το απόγευμα έχουν «εγκατασταθεί» εκεί με τις αποσκευές τους περίπου 500 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι αποχώρησαν από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, (συνολικά φιλοξενούνται 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες), διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, αλλά και συμβίωσης με τους Αφγανούς μετανάστες με τους οποίους δημιουργούνται συχνές εντάσεις.

Βασικό αίτημα των προσφύγων είναι να φύγουν από την περιοχή και να πάνε είτε σε άλλο καταυλισμό είτε στην Ειδομένη ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Η Αστυνομία έχει εκτρέψει την κυκλοφορία των οχημάτων από χθες το βράδυ προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές.