X

Ξεσηκώνουν πάλι τους πρόσφυγες για να περάσουν τα σύνορα

Φυλλάδια στα αραβικά καλούν τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν στα σύνορα για να περάσουν τα σύνορα. Άγνωστοι και πάλι οι διακινητές. Τραγικές οι συνθήκες στην περιοχή.

Ant1news

Συναγερμός σήμανε εκ νέου στην Ειδομένη καθώς για μια ακόμα φορά η περιοχή «πλημμύρισε» από χαρτιά με μηνύματα γραμμένα στα αραβικά, που καλούν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα.

Όλοι όσοι διαβάζουν το κείμενο που είναι γραμμένο σε χαρτιά, καλούνται, την Κυριακή το πρωί να συγκεντρωθούν στο σημείο και να προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να περάσουν τα σύνορα και να μπουν έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, και πάλι άγνωστο παραμένει το ποιοι διακινούν αυτά τα φυλλάδια που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες
Παρά τις προσπάθειες για εκκένωση της περιοχής, πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να φύγουν και επιμένουν να ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες κοντά στα σύνορα.

Για 22η ημέρα συνεχίζουν την κατάληψη στην σιδηροδρομική γραμμή και όπως λένε είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

 

Εν τω μεταξύ, οι αρχές των Σκοπίων προώθησαν πίσω στην Ελλάδα Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Σερβία.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν περάσει νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση, αλλά εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της Σερβίας. Αστυνομικοί τους γύρισαν στα Σκόπια και η ΠΓΔΜ τους επέστρεψε το πρωί στην Ελλάδα δια της πλαγίας οδού. Άνοιξαν ένα σημείο του φράχτη και ανάγκασαν τα 25 άτομα να μπουν στην Ειδομένη.

Με τις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας, παρομοιάζει την Ειδομένη η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως «είναι θέμα χρόνου να χτιστούν οι πρώτες καλύβες. Αν γίνει αυτό, τότε μπορεί κάποιος να αποκαλεί την Ειδομένη ως την πρώτη φαβέλα της ΕΕ. Με πληθυσμό από 13.000 έως 15.000 άτομα, έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Κιλκίς».