X

Επεισόδια στην Ειδομένη

Σκοπιανοί έριξαν δακρυγόνα σε πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα. Τραυματισμοί από σφαίρες καουτσούκ. 4.500 πρόσφυγες παραμένουν στον Πειραιά, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με έναν τραυματία.

Ant1news

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Ειδομένη, όπου παραμένουν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, όταν ομάδα προσφύγων επιχείρησε να περάσει προς τα Σκόπια. 

Σκοπιανοί αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κροτίδων, προκειμένου να τους απομακρύνουν από το σημείο. Τραυματισμούς προσφύγων από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν μέλη των Γιατρών των Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία αλλά και από πηγές του ΓΕΕΘΑ διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

 

 

 

 

Χθες σήμανε "συναγερμός" καθώς για ακόμη μια φορά η περιοχή «πλημμύρισε» από χαρτιά με μηνύματα γραμμένα στα αραβικά, που καλούσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα.

 

Αγνωστο παραμένει το ποιοι διακινούν αυτά τα φυλλάδια που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες.

 

Παρά τις προσπάθειες για εκκένωση της περιοχής, πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να φύγουν και επιμένουν να ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες κοντά στα σύνορα.

 

 

 

 «Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λαμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

  

"Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών" συμπληρώνει.

  

 

"Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας", σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

Χιλιάδες παραμένουν στον Πειραιά

Σε 4.500 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι από χθες άρχισε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από Χίο και Μυτιλήνη το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 13 μετανάστες και πρόσφυγες.

Χθες από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε μόνο ένα πούλμαν με 30 άτομα για τις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας  σε μια προσπάθεια να πείσει τους πρόσφυγες να φύγουν από το λιμάνι, τούς εξηγεί μέσω του φυλλαδίου, ότι φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και στη δυνατότητα για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τη νύχτα Σύροι κατήγγειλαν οτι σημειώθηκαν συμπλοκές με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.