X

Θυσιάζουν το ΕΚΑΣ για να σώσουν τις επικουρικές

«Ράβε – ξήλωνε» στο Ασφαλιστικό, με τις δυο πλευρές να εμμένουν στις κόκκινες γραμμές τους και με τις συντάξεις στην «κλίνη του Προκρούστη».

Ant1news

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησαν και η διαπραγμάτευση έχει παγώσει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τα εκκρεμή θέματα να δυναμώνουν τον πονοκέφαλο της Κυβέρνησης η οποία δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα του Ασφαλιστικού, η Κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να επιταχύνει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, προκειμένου να γλιτώσει το μεγάλο μαχαίρι στις επικουρικές.

Σύμφωνα με το μνημόνιο το 20% των δικαιούχων χάνουν το επίδομα φέτος, ενώ η πλήρης κατάργησή του προβλέπεται έως το τέλος του 2018.Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς φέρεται να προβλέπει ότι πιθανότατα το 70% των δικαιούχων θα πάψει να λαμβάνει το ΕΚΑΣ από τη χρήση του 2017, με μόλις το 10% να συνεχίσει να το λαμβάνει το 2018.

Η αλλαγή αυτή τέθηκε στο τραπέζι, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2018.

Στον αντίποδα αυτού φαίνεται πως υπάρχει πρόοδος στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν χθες βράδυ πιο διαλλακτικοί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ύψους 300- 350 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με την χρήση του αποθεματικού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Ο νέος στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην γίνει καμία μείωση στο άθροισμα συντάξεων - κύριων και επικουρικών- έως και τα 1.300 ευρώ.

Ακόμη, η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτό και το αίτημα των πιστωτών να τεθεί όριο ηλικίας τα 55 έτη, για την λήψη συντάξεων χηρείας.

Κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούσαν ότι η συμφωνία στο ασφαλιστικό θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, καθώς αυτό που έμενε ήταν η ποσοτικοποίηση των νέων προτάσεων – υπαναχωρήσεων που έπρεπε να γίνουν και από τις δύο πλευρές.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς. Για 40 χρόνια ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε 40,75%.

Στην ανταποδοτική σύνταξη θα προστίθεται η Εθνική, που για 20 χρόνια ασφάλισης συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ. Για κάθε ένα χρόνο κάτω των 20 και έως τα 15 έτη ασφάλισης, η Εθνική Σύνταξη θα μειώνεται κατά 2%, ώστε να μην πέφτει κάτω από 345 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως, αν και εξερχόμενος του Χίλτον λίγο πριν από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να για ολοκληρωθεί η συμφωνία.