X

Goldman Sachs: Πρόστιμο 5 δις δολαρίων για το κραχ του 2008

Η εταιρεία καταδικάστηκε για τη διαστρέβλωση της ποιότητας των ενυπόθηκων δανείων, συντελώντας στη δημιουργία της στεγαστικής φούσκας.

Ant1news

Το «χέρι βαθιά στην τσέπη» θα κληθεί να βάλει η Goldman Sachs, για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα το 2008.

H Goldman Sachs είχε καταδικαστεί στο παρελθόν και το ύψος του προστίμου αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της τράπεζας και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για τη διαστρέβλωση της ποιότητας των ενυπόθηκων δανείων, τα οποία αργότερα πωλούνταν σε διάφορους επενδυτές, συντελώντας στη δημιουργία της στεγαστικής φούσκας.

Στην ίδια θέση βρίσκονται κι άλλες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η JP Morgan, η Bank of America, η Citigroup και η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, η Goldman Sachs παρείχε ελλιπή και διαστρεβλωμένη ενημέρωση για την ποιότητα των προς πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων, οδηγώντας σε λαθεμένες αποφάσεις τους υποψήφιους αγοραστές – επενδυτές.