X

Μονομερής επίσπευση της συμφωνίας

Τι κρύβεται πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης. Στη Βουλή τα ν/σ για Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Τι περιλαμβάνουν. Οι διαφορές Αθήνας – δανειστών.

Ant1news

Χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό, όπως ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει πίεση προς τους δανειστές, ώστε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αποφεύγοντας την περαιτέρω παράταση των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές, προς το παρόν, τηρούν στάση αναμονής.

«Ως κυρίαρχη χώρα, είναι επιλογή της κυβέρνησης το πώς θα φθάσει στους στόχους» του μνημονίου, είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα και ενημέρωσε κοινό και δανειστές ότι, «την άλλη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια».  Τα δύο νομοσχέδια θα ακολουθήσουν τη φυσιολογική διαδικασία διαβούλευσης και ψήφισης – όχι δηλαδή αυτήν του κατεπείγοντος – διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι, η ελληνική κυβέρνηση είναι  «ανοικτή για τις όποιες παρατηρήσεις καταθέσουν οι θεσμοί» πάνω στις προτεινόμενες διατάξεις, ενώ σημείωσε ότι, μπορούν να υπάρξουν και τροπολογίες που θα αλλάζουν τις ρυθμίσεις αν χρειαστεί.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, αιφνιδίασε τους δανειστές, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν είχαν προηγουμένως ενημερωθεί. Ούτε ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη σχετική πρωτοβουλία.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ αναμένουν να δουν το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, πριν κρίνουν ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το πέρας της εαρινής Συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον, την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα που θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Μετά τις δηλώσεις των δύο Υπουργών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, τα νομοσχέδια θα κατατεθούν μετά την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η συμφωνία αυτή θα επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Ο Υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup στις 25 ή 26 του ίδιου μήνα, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

 

Ουσιαστικά, το κυβερνητικό σχέδιο είναι, τα νομοσχέδια να ψηφιστούν αμέσως μετά τη συμφωνία, με όποιες απαραίτητες τροποποιήσεις και να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος. Με άλλα λόγια, επιδιώκεται, από ελληνικής πλευράς, να τεθεί ένα νέο χρονικό ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας, δηλαδή το τέλος του μήνα.

Οι διαφορές Ελλάδας - δανειστών

Οι διαφορές Αθήνας - δανειστών, πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές τα ξημερώματα της Τρίτης, ήταν οι εξής:

Α. Φορολογία εισοδήματος: Το όριο του αφορολόγητου, με την ελληνική πλευρά να μην πηγαίνει πίσω από τα 9.091 ευρώ (σήμερα είναι 9.545 ευρώ) και τους δανειστές, κυρίως το Ταμείο, να ζητούν να πέσει στις 8.000 ευρώ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι αυτός ο Υπουργός Οικονομικών που θα εισηγηθεί στη Βουλή τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου κάτω των 9.091 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων για την νέα φορολογία

Β. Ασφαλιστικό: Το «καυτό» θέμα παραμένει η κάλυψη του ελλείμματος των επικουρικών Ταμείων. Εκεί ενώ η Κομισιόν δέχτηκε την τελική πρόταση Κατρούγκαλου για μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, χρήση του αποθεματικού των Ταμείων και μείωση των επικουρικών συντάξεων, το ΔΝΤ επιμένει το κενό να καλυφθεί μόνο μέσω περικοπών των επικουρικών, περικοπών ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Γ. Κόκκινα δάνεια: Εδώ είναι που καταγράφεται η μεγαλύτερη απόσταση. Ευρωζώνη και ΔΝΤ ταυτίζονται στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» και εξυπηρετούμενων δανείων, με εξαίρεση εκείνων της πρώτης κατοικίας, για τα οποία θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Δ. Εργασιακά: Η Κομισιόν θέλει να ανοίξει το ζήτημα τον Σεπτέμβριο, ενώ το ΔΝΤ ζητεί αλλαγές τώρα.

Ε. Δημόσιο: Το ΔΝΤ επιμένει σε κατάργηση των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και το οποίο σε κάποιες αυξήσεις των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβερνητική πρόταση για το φορολογικό

Η κυβερνητική πρόταση, η οποία θα αποτυπώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος κοινή για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές:

-22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλος

Υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή μεγάλη προσέγγιση, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Αν υπήρχε χρόνος είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε τελική συμφωνία». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα υπάρχουν ίσοι κανόνες για όλους.

Όπως είπε:

- Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018.

-Η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ

Καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.

Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό


Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν υπάρχει φύλλο συκής για τη γύμνια της κυβέρνησης

«Κάθε μέρα και χειρότερα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφορικά με την κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει δύο νομοσχέδια, προτού κλείσει η αξιολόγηση με τους δανειστές.

«Λεονταρισμοί και δήθεν «κόκκινες γραμμές» στα λόγια από τους Υπουργούς. Φοροκαταιγίδα και αποδόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης στην πράξη. Και κανείς δεν ξέρει  τι μας ξημερώνει» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση που καταλήγει στο ότι «το μόνο βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει φύλλο συκής για να κρύψει τη γύμνια της  Κυβέρνησης».

'Ενωση Κεντρώων: Ο Τσίπρας αφήνει στο σκοτάδι όλα τα άλλα κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων 

"Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αφήνει στο σκοτάδι όλα τα άλλα κόμματα επί της πορείας των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση. Κάποια στιγμή το κοινοβούλιο και η ελληνική κοινωνία θα βρουν μπροστά τους μια συμφωνία που έκανε ο κ. Τσίπρας η οποία θα περιέχει εξοντωτικούς φόρους και κόψιμο μισθών και συντάξεων.

Περιμένει άραγε η κυβέρνηση την ψήφο των άλλων κομμάτων; Όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων, λυπούμεθα αλλά δεν θα την έχει. Αν πάλι ο κ. Τσίπρας θελήσει να δραπετεύσει μέσω εκλογών, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη. Στην Ένωση Κεντρώων περιμένουμε τον Πρωθυπουργό να γυρίσει από την Γαλλία, να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής και να ξεκαθαρίσει την στάση του" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.