X

Ηρεμία στην Ειδομένη – Ανησυχία για το Ελληνικό

Αποχωρούν σταδιακά πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά, όπου τη νύχτα επικράτησε ολιγόλεπτη ένταση. Άθλιες συνθήκες στο Ελληνικό. «Καμπανάκι» από ΕΕ για την μετεγκατάσταση.

Ant1news

Ηρεμία επικρατεί τα τελευταία δύο 24ωρα στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά να εγκαταλείπουν το χώρο, μεταβαίνοντας σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Αιτία της αποχώρησης από τον άτυπο καταυλισμό ήταν τα βίαια επεισόδια της Κυριακής από την αστυνομία και το στρατό των Σκοπίων, δεδομένου ότι για πολλοστή φορά χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άκουσαν όσους τους πουλούσαν σενάρια ότι μπορούν να περάσουν τα σύνορα. Επιπλέον η εκστρατεία ενημέρωσης από πλευράς Αρχών και οργανωμένων ΜΚΟ και αλληλέγγυων βρήκε πρόσφορο έδαφος κι έγινε η απαρχή της μετεγκατάστασης σε στεγασμένους χώρους φιλοξενίας.

Παράλληλα, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί και η παραπληροφόρηση του κόσμου μέσω αραβόφωνων social media, όπως δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. 

Χθες έφυγαν από την Ειδομένη οκτώ λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν προορισμό τα Κέντρα της βόρειας Ελλάδας, ανεβάζοντας παράλληλα τον αριθμό των λεωφορείων που έφυγαν τα τελευταία 24ωρα σε 15. Πολλοί από αυτούς, κυρίως όσοι έχουν παιδιά ή προβλήματα υγείας, δήλωσαν κουρασμένοι και ευελπιστούν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι, θα γίνει άμεσα προκήρυξη για βιομηχανικούς χώρους στη βόρεια Ελλάδα, ώστε να στεγαστεί εκεί περισσότερος κόσμος από την Ειδομένη.

Ένας επιπλέον νέος παράγοντας στο σκηνικό της Ειδομένης είναι η αύξηση των ελέγχων των Αρχών. Οι έλεγχοι που άρχισε χθες να διενεργεί η Αστυνομία σε όποιον κινείται στην περιοχή εντός και γύρω του άτυπου καταυλισμού, απέδωσε τη σύλληψη ενός Γερμανού – είχε στην κατοχή του μαχαίρι – και 16 προσαγωγές. Οι προσαχθέντες, πολίτες άλλων χωρών, ισχυρίζονταν ότι είναι μέλη οργανώσεων «αλληλεγγύης», δεν εργάζονταν όμως σε κάποια γνωστή ΜΚΟ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, ενώ η προσαγωγή ενός Σύρου, προκάλεσε τις αντιδράσεις των ομοεθνών του, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, φωνάζοντας «θέλουμε πίσω τον φίλο μας». Όταν λίγο αργότερα ο Σύρος αφέθηκε ελεύθερος, αποχώρησαν κι οι πρόσφυγες από τις γραμμές.  

Ένταση την νύχτα στον Πειραιά 

Ένταση επικράτησε ξανά χθες λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα στην πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά, μεταξύ Σύρων και Αφγανών οι οποίοι συνεπλάκησαν, για άγνωστο λόγο, την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες διασκέδαζαν άλλοι παίζοντας κρουστά και άλλοι χορεύοντας.

Η ένταση ήταν πάντως μικρής διάρκειας και μετά από 10 λεπτά τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση των ψυχραιμότερων. 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε οργανωμένα κέντρα. Από το Σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα έχει αποχωρήσει σημαντικός αριθμός ανθρώπων από το χώρο, με κύριο προορισμό το Κέντρο του Σκαραμαγκά, όπου επικρατούν οι καλύτερες των συνθηκών. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το Πάσχα το λιμάνι να έχει απελευθερωθεί εντελώς.

Στο Κέντρο του Σκαραμαγκά, το οποίο ακόμα βρίσκεται υπό κατασκευή, θα φιλοξενηθούν συνολικά 3000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα βρίσκονται εκεί 1.050, στους 120 οικίσκους.

Χάος στο Ελληνικό

 

Κι ενώ Ειδομένη και Πειραιάς εμφανίζουν σημάδια αισιοδοξίας, μία νέα βόμβα «σκάει» στο Ελληνικό. Οι χώροι του παλιού αεροδρομίου είναι γεμάτοι με σκηνές και οι εικόνες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν προβληματισμό.

Σχεδόν 4.500 άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς εξαερισμό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Κομισιόν: Απέτυχε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Την ίδια ώρα που η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει σημάδια ομαλοποίησης, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι, τα αποτελέσματα του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχει πενιχρά αποτελέσματα. Παράλληλα, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες «να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς».

Δείτε τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση