X

Τζάκρη: Ελαχίστως υφεσιακά τα νέα μέτρα

Για νεοφιλελεύθερες εμμονές κατηγόρησε τον Β. Σόιμπλε η υφυπουργός Οικονομίας.

Ant1news

Ελαχίστως υφεσιακά χαρακτήρισε τα νέα μέτρα, όπως την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, κατηγορώντας τον για νεοφιλελεύθερες εμμονές.

«Κάποια από τα μέτρα που συζητάμε τώρα είναι υφεσιακά, αλλά είναι ελαχίστως υφεσιακά και δεν θα έχουν παρά ελάχιστο κοινωνικό αντίκτυπο, αν εμείς την ίδια στιγμή παίρνουμε μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Κάνουμε μια προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά η κα Τζάκρη προσθέτοντας ότι «η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι ένα εταιρικό μέτρο, είναι ένας έμμεσος φόρος, είναι ένα δύσκολο μέτρο, πλήττει τους  πολλούς, τους αδύνατους, την κατανάλωση. Δεν είμαι όμως το ίδιο με το να κόψουμε πάλι οριζόντια όλες τις συντάξεις ή να “βάλουμε χέρι” για άλλη μια φορά στους μισθούς. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση...»

«Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν έχουν κανένα αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αντιθέτως μπορεί να έχουν θετικό και στην κοινωνία και στην εργασία» είπε, συμπληρώνοντας ότι «το παρόν φορολογικό σύστημα δεν πλήττει τη φορολογία των επιχειρήσεων... Όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο, εάν ενισχύονται την ίδια στιγμή με ένα συγκεκριμένο σχέδιο... Χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις, δράσεις που θα οδηγήσουν στο να δουλεύουν μηχανές και εργαζόμενοι στην Ελλάδα και όχι στη Γερμανία και στην Κίνα. Ο στόχος μας είναι η ελληνική βιομηχανία να κατακτήσει την εγχώρια αγορά και να δημιουργηθούν οι όροι για την εξωστρέφεια».

Σε ο, τι αφορά την διαπραγμάτευση η υφυπουργός Οικονομίας είπε ότι «η  αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και αυτή είναι μια κοινή διαπίστωση. Από εκεί και πέρα, εάν η Γερμανία, που έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα των άκρων ή ο κ. Σόιμπλε... Δεν θα εκπλαγώ  αν ο κ. Σόιμπλε παλέψει μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός του, με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές που τον διέπουν, για να διαλύσει την Ευρώπη... Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνημένα και αυτή την στιγμή, η σθεναρή στάση της Ελλάδας είναι να τηρηθεί ακριβώς η συμφωνία όπως ακριβώς έχει διαρθρωθεί τον Ιούλιο του 2015 και τίποτα άλλο πέρα από αυτά...»