X

Τσακαλώτος: Εποικοδομητική η συνάντηση μου με Λαγκάρντ

Επιστρέφει το ΔΝΤ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Ant1news

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ωριαία συνάντηση του με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας,  ο εκπρόσωπος της  γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα και σε μεσοπρόθεσμους  και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς  στόχους, που θα συνοδεύονται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αμέσως μετά την συνάντηση  με την Κριστίν Λαγκάρντ ο κ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε, «Ήταν πολύ καλή η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, συμφώνησε ότι πρέπει επιστρέψει αμέσως η ομάδα στην Αθήνα και ότι πρέπει να βρεθεί λύση και η συζήτηση είχε ένα κομμάτι για το χρέος».

Στην ερώτηση αν έμεινε ικανοποιημένος από την συζήτηση κι αν αυτή ήταν εποικοδομητική ο κ. Τσακαλώτος απάντησε, «Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαι ευχαριστημένος, Αν δεν ήταν εποικοδομητική δεν θα ήμουν ευχαριστημένος», ενώ συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε καμιά αναφορά στις διαρροές.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε μια παρέμβαση από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού ο οποίος είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι και το Ταμείο πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε, «Πάντα είμαστε υπέρ ως αριστεροί άνθρωποι, οι άνθρωποι να γεφυρώνουν τις διαφορές τους…».

 Μετά την συνάντηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Αντρέα Αντριάνο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την συνάντηση Λαγκάρντ- Τσακαλώτου στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι :  Συζήτησαν για την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής ΕMS  στην Ελλάδα και την ανάγκη να το φέρει σε μια ταχεία ολοκλήρωση.

Η  Διευθύνουσα Σύμβουλος τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και  ρεαλιστικά, μέτρα και σε μεσοπρόθεσμους  και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς  στόχους, που θα  συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα. 

 Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησαν  όπως η  ομάδα του ΔΝΤ να  επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενοι δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση ή να απαντήσους στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.