X

Ορόσημο το Eurogroup της Παρασκευής

Για εποικοδομητικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον κάνει λόγο η Κομισιόν. Το Βερολίνο ελπίζει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα. Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ant1news

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής, στο Άμστερνταμ, όπου θα κριθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων κι εάν είναι εφικτό το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ μια «σημαντική στιγμή» για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα και αύριο οι επικεφαλής της αποστολής επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες και για ανάγκη διατήρησης του «μομέντουμ» στις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι συζητήσεις προχωράνε καλά και αναζητείται μια συμφωνία σ’ ένα πακέτο μέτρων αξιόπιστο και κοινωνικά δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, επαναλαμβάνοντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία του Αυγούστου πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Η επιτυχία της αποστολής εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή», πρόσθεσε.

 

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν, επαναλαμβάνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα, θεωρώντας όμως απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Και από εδώ, πάντα έχει τονιστεί ότι ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στην τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης ως το ελληνικό Πάσχα, στις αρχές Μαΐου και σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί ως τις 22 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι «για μας εξακολουθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι απαραίτητη» και προσέθεσε: «Και τα άλλα θέματα έχουν επαναληφθεί εδώ τόσες φορές ώστε δεν βλέπω τώρα λόγο να τα εξηγήσω και πάλι. Είναι όλα γνωστά».

Από πλευράς της η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά πιο ρεαλιστικά μέτρα για την Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε την Ελλάδα ανεξάρτητη να μην στηρίζεται στην χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του ΕSM». «Δεν είναι δουλειά μας να συμμετέχουμε ή να προκαλούμε πιστωτικά γεγονότα», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του BBC στην Ουάσιγκτον, Stephen Sackura, ο οποίος σχολίασε «δείχνοντας» προς τις διαρροές του Wikileaks: «Φάνηκε ότι θέλατε να σπρώξετε την Ελλάδα προς ένα πιστωτικό γεγονός για να δεχθεί τη συμφωνία».

 

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», ξεκαθάρισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη η οποία υποστήριξε ότι όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι τα οικονομικά μεγέθη αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal, ανέφερε ότι είναι εφικτή η συμφωνία εντός μερικών εβδομάδων, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέτει κάποια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για αυτή.