X

Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αύξηση εισφορών, ενοποιήσεις Ταμείων και ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ant1news

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Με το νομοσχέδιο ορίζεται εθνική σύνταξη σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Προβλέπονται επίσης:

- Κατάργηση ορισμένων περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων (πχ σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος)

- Εισφορά 20% επί των ετησίων εισοδημάτων (μισθωτών, επαγγελματιών) από 1.1.2017 για τον κλάδο σύνταξης

- Υπαγωγή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στρατιωτικών

- Παρεμβάσεις στα επιδόματα τέκνων των συνταξιούχων

- Με τους εγγάμους εξομοιώνονται πλήρως οι αντισυμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης ως προς κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα, παροχή ή περιορισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος ή της εν γένει ασφαλιστικής και προνοιακής νομοθεσίας.

- Παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας 

- Παρεμβάσεις στην διαδοχική και στην παράλληλη ασφάλιση

- Εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους)

Δείτε όλο το νομοσχέδιο

 

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου αναφέρει "αντί ανακοίνωσης για το ασφαλιστικό σας μεταφέρω τα λόγια της κυρίας Μαρίας από τα Άνω Λιόσια συνταξιούχο καθαρίστρια στον Ιδιωτικό τομέα με 40 χρόνια ένσημα : «δεν ήξερα και εγώ παιδάκι μου να μην πληρώνω ένσημα τόσο καιρό , να μην δουλεύω , να κάθομαι ίδια σύνταξη θα πάρω» τα υπόλοιπα για το κοινωνικά άδικο και διχαστικό αυτό νομοσχέδιο θα τα πούμε στην κατάθεσή του.