X

“Έκλεισε” το πακέτο των έμμεσων φόρων

Αυξάνεται από 23% σε 24% το ΦΠΑ. Επιμένει σε μείωση του αφορολόγητου το ΔΝΤ. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ant1news

Νέα βάρη έρχονται για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους μετά την συμφωνία των δανειστών με την ελληνική πλευρά για το πακέτο των έμμεσων φόρων, από το οποίο δεν γλιτώνει κανείς.

Συγκεκριμένα το πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλά δεν προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή που είναι σήμερα 13%.  

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του ΔΝΤ στο θέμα του αφορολόγητου ορίου καθώς το Ταμείο επιθυμεί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 8.182 ευρώ ενώ η κυβέρνηση δέχεται τη μείωσή του στις 9.091 ευρώ, όπως ήδη έχει διατυπωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, από 9.550 που είναι σήμερα. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί πως η πρόταση Τσακαλώτου θα αποφέρει 1% του ΑΕΠ, γι αυτό και θεωρεί απαραίτητες τις τροποποιήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί

Από την πλευρά της, η Κομισιόν φαίνεται να προωθεί συμβιβαστική πρόταση για την μείωση του αφορολόγητου ορίου σε αυτό το επίπεδο αλλά σταδιακά έως το 2018.

«Καταιγίδα» στους έμμεσους φόρους

Το πακέτο των έμμεσων φόρων θα πρέπει να αποφέρει μέσα στην επόμενη τριετία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Οι αναπροσαρμογές συντελεστών και η αύξηση των έμμεσων φόρων θα εκτινάξουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς,

Μεταξύ των έμμεσων φόρων που θα φέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις, ακόμη και για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είναι: 

  • η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% (σημ: με στόχο επιπλέον έσοδα 0,5 δις)
  • η αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων, που θα αυξήσει την τιμή βενζίνης και πετρελαίου κατά €0,3 - €0,10 / λίτρο
  • η αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο και το φυσικό αέριο κίνησης που θα «εκτινάξει»» την λιανική τιμή του
  • η αύξηση του Φόρου Καπνού
  • η επιβολή ειδικού τέλους στις επαγγελματικές και οικιακές συνδέσεις ίντερνετ (σημ: υπάρχει πρόταση και για ειδικό τέλος στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G.
  • η θέσπιση ειδικού φόρου στους χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης
  • η επιβολή τέλους στα κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών
  • η θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αναλόγως κατηγορίας
  • η αύξηση των τελών ταξινόμησης ΙΧ
  • η αναμόρφωση του ύψους των τελών κυκλοφορίας
  • η επιβολή ειδικού τέλους σε όσα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες εισέρχονται στην Ελλάδα
  • η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ/Φόρου Ακινήτων για το 2016, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών (σημ: με στόχο έσοδα ως και €300 εκ. επιπλέον από το 2015, ήτοι συνολικά 3 δις ευρώ).

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις 

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 10.00 το πρωί  και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολύωρες, αφού πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup στο Άμστερνταμ. 

Στις 15.00 μετά το μεσημέρι η σκυτάλη περνά στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος θα έχει επαφές με τους δανειστές για το κρίσιμο θέμα των "κόκκινων δανείων".

Στις 17:00 το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιωργος Κατρούγκαλος θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το Ασφαλστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες. Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα"  τόνισε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης ενώ η εθνική σύνταξη είναι αυτή που θα τους βοηθήσει. Όπως, μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε «θα τα πάρουμε από αυτούς που φορούν μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα. Και από αυτούς θα πάρουμε 20%».