X

Τα “βρήκαν” στους έμμεσους φόρους – “Αγκάθι” το αφορολόγητο

Κύμα ανατιμήσεων φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Προσπάθειες να “κλείσουν” τα ανοικτά μέτωπα. “Παράθυρο” για βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό άφησε ο Κατρούγκαλος.

Ant1news

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση στα ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Το πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλά δεν προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή που είναι σήμερα 13%.

Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του ΔΝΤ στο θέμα του αφορολόγητου ορίου, καθώς το Ταμείο επιθυμεί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 8.182 ευρώ ενώ η κυβέρνηση δέχεται τη μείωσή του στις 9.091 ευρώ, όπως ήδη έχει διατυπωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, από 9.550 που είναι σήμερα. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί πως η πρόταση Τσακαλώτου θα αποφέρει 1% του ΑΕΠ, γι αυτό και θεωρεί απαραίτητες τις τροποποιήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί. Από την πλευρά της, η Κομισιόν φαίνεται να προωθεί συμβιβαστική πρόταση για την μείωση του αφορολόγητου ορίου σε αυτό το επίπεδο αλλά σταδιακά έως το 2018.

Τα πεδία που πρέπει να κλείσουν προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία επί της αρχής πέρα από το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνουν και τα “κόκκινα” δάνεια όπου οι αποστάσεις παραμένουν, καθώς επίσης το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της ενεργοποίησης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και άλλων παρεμβάσεων.

 

«Καταιγίδα» στους έμμεσους φόρους

Το πακέτο των έμμεσων φόρων θα πρέπει να αποφέρει μέσα στην επόμενη τριετία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Οι αναπροσαρμογές συντελεστών και η αύξηση των έμμεσων φόρων θα εκτινάξουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μεταξύ των έμμεσων φόρων που θα φέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις, ακόμη και για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είναι: 

  • η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% (σημ: με στόχο επιπλέον έσοδα 0,5 δις)
  • η αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων, που θα αυξήσει την τιμή βενζίνης και πετρελαίου κατά €0,3 - €0,10 / λίτρο
  • η αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο και το φυσικό αέριο κίνησης που θα «εκτινάξει»» την λιανική τιμή του
  • η αύξηση του Φόρου Καπνού
  • η επιβολή ειδικού τέλους στις επαγγελματικές και οικιακές συνδέσεις ίντερνετ (σημ: υπάρχει πρόταση και για ειδικό τέλος στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G.
  • η θέσπιση ειδικού φόρου στους χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης
  • η επιβολή τέλους στα κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών
  • η θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αναλόγως κατηγορίας
  • η αύξηση των τελών ταξινόμησης ΙΧ
  • η αναμόρφωση του ύψους των τελών κυκλοφορίας
  • η επιβολή ειδικού τέλους σε όσα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες εισέρχονται στην Ελλάδα
  • η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ/Φόρου Ακινήτων για το 2016, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών (σημ: με στόχο έσοδα ως και €300 εκ. επιπλέον από το 2015, ήτοι συνολικά 3 δις ευρώ).

 

Κατρούγκαλος: Την Πέμπτη κατατίθεται το Ασφαλιστικό

Την Πέμπτη θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος σημείωσε ότι αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας φαίνεται βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν οι ψήφοι των άλλων κομμάτων για να περάσει το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Βίζερ ότι υπάρχει απόσταση στο θέμα του ασφαλιστικού, απάντησε ότι η δική του εικόνα είναι διαφορετική...

Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε «παράθυρο» για βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά τυχόν αιτήματα για μειώσεις συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ακόμα ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών με το νέο ασφαλιστικό θα ανέλθει στο 65%.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε αναλυτικά για όλες τις αλλαγές στο νέο Φορολογικό και Ασφαλιστικό σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ερωτηθείς, αρχικά για τις βουλευτικές συντάξεις οι οποίες εξαιρούνται από τους ενιαίους κανόνες του Ασφαλιστικού, τόνισε πως όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση «από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι».

Όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012». «Όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις πηγαίνουν σε ένα ενιαίο φορέα. Μένουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όλες οι βουλευτικές συντάξεις πριν από το 2012, αυτές δηλαδή που δόθηκαν χωρίς εισφορές», είπε ο υπουργός Εργασίας. Μάλιστα σημείωσε πως όλες οι συντάξεις αυτές δεν δίνονται από τον ενιαίο φορέα αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό.