X

Παγκόσμιο σοκ για τον αιφνίδιο θάνατο του Prince

"Έφυγε" από τη ζωή στα 57 του χρόνια χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια θανάτου του. Τα προβλήματα υγείας του και η τελευταία του εμφάνιση.

Ant1news

Ο καλλιτέχνης που άλλαξε τα δεδομένα στη μουσική κατά τη δεκαετία του ‘80 με τραγούδια όπως το "Kiss" και το "Purple Rain" και αψήφησε τη μουσική βιομηχανία αγωνιζόμενος για τη δημιουργική ελευθερία, πέθανε την Πέμπτη.

Ο Prince βρέθηκε νεκρός, στα 57 του χρόνια, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο ασανσέρ των Paisley Park Studios, στη Μινεσότα, όπου διέμενε και ηχογραφούσε τα τραγούδια του για χρόνια.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο ύστερα από κλήση που δέχθηκαν οι αρχές. Νοσηλευτές προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή αλλά ήταν ήδη αργά. Ο Prince είχε αφήσει την τελευταία του πνοή μισή ώρα πριν, όπως επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής.

"Φως" στα αίτια του θανάτου του αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας – νεκροτομής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Ο διάσημος καλλιτέχνης, πάντως, είχε νοσηλευτεί πριν από έξι μέρες με συμπτώματα γρίπης. Μάλιστα, είχε αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια μίας πτήσης τους, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του αεροσκάφους να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ιλινόις. Τότε, ο Prince νοσηλεύτηκε για μία ημέρα και πήρε εξιτήριο για να συνεχίσει τις εμφανίσεις του.

Ο Prince εμφανίστηκε στο Fox Theatre της Ατλάντα την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία σειρά sold out συναυλιών. Η εμφάνισή του το περασμένο Σάββατο εκτιμάται ότι ήταν και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση.

Η είδηση του θανάτου του σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ χιλιάδες είναι τα μηνύματα των θαυμαστών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Prince δεν είναι πλέον στη ζωή, δεκάδες λάτρεις της μουσικής του άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του.

 

Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε με θλίψη τον ξαφνικό χαμό του Prince. «Ως ένας από τους πιο προικισμένους και παραγωγικός μουσικούς της εποχής μας, ο Prince ασχολήθηκε με όλα. Funk, R&B, ροκ εν ρολ. Ήταν δεξιοτέχνης σολίστας, λαμπρός bandleader και ένας περφόρμερ με απίστευτο ηλεκτρισμό» τόνισε στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μια εικασία για το θάνατο του Prince, που προκάλεσε αίσθηση, έκανε η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν. Μιλώντας ζωντανά στο MSNBC, την Πέμπτη, η Φράνκλιν σχολίασε για τον απροσδόκητο θάνατό του: «Λένε για συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης. Αναρωτιέμαι αν έχει σχέση με τον ιό Ζήκα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Η ζωή και τα πρώτα βήματα του Prince

Ο Prince Rogers Nelson, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1958 στην Μινεάπολη των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, John Nelson, ήταν μέλος του Prince Roger Trio, απ’ όπου και χάρισε στον γιο του το όνομα “Prince”.

Ο Prince εγκατέλειψε τη μητέρα του και τον πατριό του πηγαίνοντας στον φυσικό του πατέρα John Nelson, ο οποίος του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα. Λίγο αργότερα όμως υιοθετήθηκε από την οικογένεια Anderson κι έγινε στενός φίλους του Andre Cymone.

O Prince ήξερε ήδη να παίζει κιθάρα και πιάνο ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει να συνθέτει δικά του τραγούδια, τα οποία παρουσίασε με τους Grand Central που αργότερα μετονομάστηκαν σε Champagne. Οι πρώτες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις του σε στούντιο έγιναν το 1976 χάρις στην καθοδήγηση του Chris Moon που παραχωρούσε τα Σαββατοκύριακα το προσωπικό του studio στον Prince για να κάνει τους πειραματισμούς του επάνω στη μουσική.

Στη συνέχεια ο Moon σύστησε τον Prince στον Owen Husney και τον συνέταιρό του ονόματι Levinson που βρήκαν τη μουσική του αρκετά ενδιαφέρουσα. Ακολούθησε το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο που ο Prince υπέγραψε με την Warner Brothers. Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία έγινε με το ‘For You’, ένα άλμπουμ με επιρροές από funk και soul απ΄ όπου ξεχώρισε το single ‘Soft And Wet’.