X

Eurogroup: Συμφωνία μόνο με πακέτο μέτρων “σε αναμονή”

Τελεσίγραφο για επιπλέον μέτρα 3,6 δις. Τι λένε Λαγκάρντ-Σόιμπλε. Τι θα γίνει με το χρέος. Τι απαντά η Αθήνα. Οι κινήσεις της Κυβέρνησης. Στη Βουλή το ασφαλιστικό.

Ant1news


Η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε στο Eurogroup για  νέο πακέτο "προληπτικών" μέτρων €3,6 δισ. πέραν των €5,4 δισ. που ήδη έχει σχεδόν "κλειδώσει" με τους δανειστές.

Συμφώνησε να διαπραγματευθεί το περιεχόμενο και τον μηχανισμό για τα νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες προκειμένου  να υπάρξει Eurogroup τη Μεγάλη  Πέμπτη που θα τα επικυρώσει, μαζί με τις δεσμεύσεις για το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ.

Η διαπραγμάτευση του νέου "πακέτου" θα αρχίσει το Σάββατο στην Αθήνα  με τους θεσμούς, οι οποίοι διεμήνυσαν πως τώρα ξεκινά, ουσιαστικά, η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα αλλά και για το χρέος και πρέπει να "κουμπώσουν" προκειμένου να επιτευχθεί  πολιτική συμφωνία αν όχι έως την προσεχή Πέμπτη,  "το ταχύτερο δυνατό".

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup ανέφερε οτι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι όσον αφορά στο πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον.

Η Αθήνα θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιου είδους “δεσμευτικό μηχανισμό” με τους δανειστές για τα προληπτικά μέτρα (το ύψος των οποίων προσδιόρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε 2% του ΑΕΠ), ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει ορισμένες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

"Δεν νομοθετούνται νόμοι υπό αίρεση" 

Απαντώντας κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης νόμων υπό αίρεση στην Ελλάδα, ωστόσο άφηναν να εννοηθεί πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο προληπτικών δεσμεύσεων, υπό την αίρεση όμως να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι πηγές ανέφεραν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως : “δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα». Υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες  μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες». Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου”

Το ΔΝΤ, κατά τις κυβερνητικές πηγές, “αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. H επικεφαλής του ΔΝΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ έχει κατεβάσει, πάντως, τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, εξάλλου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα στην  Ευρώπη, και πως μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν, τέλος,  θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.

Ντάισελμπλουμ: "Πακέτο ασφαλείας" τα νέα μέτρα

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  χαρακτήρισε "πακέτο ασφαλείας", τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ που ζητούν προληπτικά οι θεσμοί από την Ελλάδα ενώ ερωτηθείς από δημοσιογράφους εξήγησε πως δεν πρόκειται περί τέταρτου μνημονίου, αλλά για "μέτρα ασφαλείας" σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα.

"Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, πρόκειται για ένα επιπλέον πακέτο ασφαλείας. Αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, θα το σχεδιάσουμε με τρόπο ώστε να είναι - και θα πρέπει να είναι - νομικά δυνατός". 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Έλληνες είναι πολύ αφοσιωμένοι στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα δουλέψουν με την ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα»

«Τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα» διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Τα έκτακτα μέτρα, είπε η κ. Λαγκάρντ πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν αφήνοντας λίγο περιθώριο για «γενικές τοποθετήσεις». Επανέλαβε ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη, μεταρρυθμίσεις και χρέος.

«Θα κοιτάξουμε για το θέμα του χρέους αν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό

Στον απόηχο του Eurogroup κατατέθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, στη Βουλή  το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο  θα τεθεί υπό συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τη Μ. Δευτέρα και μετά το Πάσχα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι  κύριες  πτυχές του προβλέπουν :

- Αύξηση των εισφορών 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016- 31 Μαΐου 2019.

- Προστασία όσων συντάξεων βρίσκονται ως το επίπεδο των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

- Εισφορά 20% του εισοδήματος όχι μόνο των μισθωτών αλλά και υπέρ του κλάδου σύνταξης η οποία θα ισχύσει από 1/1/2017.

-  Νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούν από το 0,77% (με 15 χρόνια ασφάλισης και καταλήγουν στο 2% (με πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης) τα οποία θα ισχύσουν για όσους βγουν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του ασφαλιστικού νόμου και αναδρομικά για τις συντάξεις που ήδη καταβάλονται από 1/1/2019.

- Εθνική σύνταξη 345 ευρώ - 384 ευρώ (με 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης).

-  Ενοποίηση, από 1/1/2017 όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) σε έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τη συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ).

-  Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από φέτος μέχρι το 2019.

-Παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, πάντως, έχει κρίνει αντισυνταγματικές πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου. Ο υπουργός  Εργασίας, όμως, δήλωσε πως οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίζονται σε "εσφαλμένη προϋπόθεση". 

Δύο είναι τα κύρια αγκάθια αντισυνταγματικότητας που εντοπίζουν οι Σύνεδροι στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αφενός η υπαγωγή των Δημοσίων Υπαλλήλων με τους λοιπούς εργαζομένους σε ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και αφετέρου μη ύπαρξη αναλογιστικών μελετών, βάσει των οποίων θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα επ' ωφελεία των ασφαλισμένων/συνταξιούχων.

Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή! 

"Κόκκινα" δάνεια

Τυπική διαδικασία δείχνει ο τελικός συμβιβασμός για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά τη συμφωνία για τους έμμεσους φόρους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ενήμερων δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει για τα "κόκκινα" δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και μέχρι τα τέλη του 2017.

Αφορολόγητο όριο

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του αφορολόγητου ορίου. Το ΔΝΤ  επιθυμεί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 8.182 ευρώ ενώ η κυβέρνηση δέχεται τη μείωσή του στις 9.091 ευρώ, όπως ήδη έχει διατυπωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, από 9.550 που είναι σήμερα. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί πως η πρόταση Τσακαλώτου θα αποφέρει 1% του ΑΕΠ, γι αυτό και θεωρεί απαραίτητες τις τροποποιήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί. Από την πλευρά της, η Κομισιόν φαίνεται να προωθεί συμβιβαστική πρόταση για την μείωση του αφορολόγητου ορίου σε αυτό το επίπεδο αλλά σταδιακά έως το 2018.

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το 2015 η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν καλύτερη του στόχου του προϋπολογισμού. Καλύτερη ήταν επίσης η επίδοση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν  Άνικα Μπράιντχαρντ, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα το 2015 εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,70%, επίδοση που ήταν καλύτερη από το στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 0,25%.

Αναφορικά με το έλλειμμα το ποσοστό 7,2% του ΑΕΠ που δίνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, είναι ελαφρώς καλύτερα, όπως είπε από την πρόβλεψη της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου για έλλειμμα 7,6%. 

"Το  ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 2,3 δισ. ευρώ"

Ικανοποίηση για τα στοιχεία της Eurostat  εξέφρασε το Μαξίμου, δεδομένου ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη ο στόχος του προγράμματος και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του το ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%. Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ»,

Κατά το Μαξίμου, το αποτέλεσμα αυτό «παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία, αλλά με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους».

Οι κυβερνητικές πηγές στρέφουν τα πυρά τους στη Ν.Δ., λέγοντας πως τα στοιχεία της Eurostat βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία.