X

Διαπραγμάτευση “γολγοθάς” για τα 9 δις

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup για τα "προληπτικά" μέτρα. Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί θα βρουν λύση. "Ήξεις αφήξεις" από Σόιμπλε για το χρέος.

Ant1news

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου ξεκίνησε το Σάββατο στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τους εκπροσώπους των δανειστών με στόχο  μια πολύ δύσκολη συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων συνολικά 9 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε στο Eurogroup για  νέο πακέτο "προληπτικών" μέτρων €3,6 δισ. πέραν των €5,4 δισ. που ήδη έχει σχεδόν "κλειδώσει" με τους δανειστές.

Συμφώνησε να διαπραγματευθεί το περιεχόμενο και τον μηχανισμό για τα νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη που θα τα επικυρώσει, μαζί με τις δεσμεύσεις για το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ.

Οι θεσμοί διεμήνυσαν πως τώρα ξεκινά, ουσιαστικά, η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα αλλά και για το χρέος και πρέπει να "κουμπώσουν" προκειμένου να επιτευχθεί  πολιτική συμφωνία αν όχι έως την προσεχή Πέμπτη,  "το ταχύτερο δυνατό".

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup της Παρασκευής, ανέφερε οτι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι όσον αφορά στο πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον.

Η Αθήνα θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιου είδους “δεσμευτικό μηχανισμό” με τους δανειστές για τα προληπτικά μέτρα (το ύψος των οποίων προσδιόρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε 2% του ΑΕΠ), ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει ορισμένες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

 

Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί θα βρουν μια λύση

Πάντως, σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι «υπάρχουν προφανώς προβλήματα ρευστότητας (σσ: στην Ελλάδα) αλλά η οικονομία βρίσκεται στα ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών».

Σε ό,τι αφορά το πακέτο εφεδρικών μέτρων που καλείται η Ελλάδα να νομοθετήσει έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, ανέφερε πως σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους». «Οι θεσμοί θα βρουν μια λύση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι πρέπει να σχεδιαστεί ένας «μηχανισμός» από τους θεσμούς που θα αποκαθιστά την «εμπιστοσύνη» τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και σε ό,τι αφορά τους «επενδυτές στις αγορές». «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο», κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

 

Την Παρακευή, μάλιστα, χαρακτήρισε "πακέτο ασφαλείας", τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ που ζητούν προληπτικά οι θεσμοί από την Ελλάδα ενώ ερωτηθείς από δημοσιογράφους εξήγησε πως δεν πρόκειται περί τέταρτου μνημονίου, αλλά για "μέτρα ασφαλείας" σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε και το Σάββατο την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους προς το παρόν, συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο.

Επιπλέον ανέφερε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις, ενώ οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM. 

Ωστόσο, δημοσίευμα του Der Spiegel αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να δεχτεί αναδιάρθρωση «light» για το ελληνικό χρέος, σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει προληπτικά μέτρα. Το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, αναφέρει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται έτοιμος να δεχτεί επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

«Τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα»

«Τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα» διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Τα έκτακτα μέτρα, είπε η κ. Λαγκάρντ πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν αφήνοντας λίγο περιθώριο για «γενικές τοποθετήσεις». Επανέλαβε ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη, μεταρρυθμίσεις και χρέος.

 

"Δύσκολη αλλά επωφελής η συμφωνία εφόσον επιτευχθεί"

Τις δυσκολίες που συνοδεύουν το ενδεχόμενο συμφωνίας επί του πακέτου εφεδρικών μέτρων υπογραμμίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να επιχειρήσουν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές μέχρι την Τετάρτη να βρουν τη φόρμουλα που θα κάνει νομικά –και πολιτικά- δυνατή τη συμφωνία σε μέτρα ύψους 3,6 δισ. που θα εφαρμοστούν μόνο αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% το  2018.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ευρωζώνη, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και θα έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι υπό συζήτηση το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Το βέβαιο πάντως είναι πως τα στοιχεία που χρησιμοποιηθούν θα είναι της Eurostat, ενώ μία ιδέα είναι να γίνει το πρώτο τεστ, σ’ ένα χρόνο από τώρα, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

 

Τι λένε στις Βρυξέλλες

Η άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα. Πρώτ’ απ’ όλα, αναφέρουν πηγές, θα ξεκλειδώσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους η δόση η οποία προβλεπόταν για το περασμένο φθινόπωρο όταν θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ήταν 5,4 δισ., ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή της λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, η πρόθεση των δανειστών είναι η εν λόγω δόση να είναι μεγαλύτερη.

Επιπλέον, εφόσον το ΔΝΤ ικανοποιηθεί με την εν λόγω συμφωνία (σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος) και το ΔΣ του εγκρίνει το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, θα προχωρήσει επίσης στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.