X

Δεκαήμερο-“φωτιά” για προληπτικά μέτρα και χρέος

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων ενόψει του Eurogroup. Tι λένε ΗΠΑ, Μοσκοβισί, που επιμένει το ΔΝΤ. Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Τσίπρα.

Ant1news

Μαραθώνιος ταχύτητας με φουλ παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και βασική επιδίωξη των συγκερασμό των διαφωνιών Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ώστε να επέλθει η συμφωνία για την Ελλάδα το ταχύτερο, είναι ήδη σε εξέλιξη, μετά τον καθορισμό του κρίσιμου Eurogroup στις 9 Μαΐου.

Μέχρι τότε, όπως είπαν τηλεφωνικά Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά, και σε ανώτερο επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι συζητήσεις (που ήδη έχουν πάρει φωτιά στο "πεντάγωνο" Αθήνας-Βρυξελλών-Παρισίου-Άμστερνταμ-Ουάσινγκτον) θα επικεντρωθούν στις αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά  και στις διαφορετικές προσεγγίσεις των συνιστωσών του κουαρτέτου, που αφορούν τόσο το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δις όσο και στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, χρειάζεται μόνο μια επιπλέον εγγύηση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “La Stampa”. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνωρίζει πως βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, δε μπορούν να εγκριθούν προληπτικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο αίτημα για σύγκληση έκτατης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δε θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα».

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ανίκα Μπάιτχαρτ, εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί, σε επίρρωση όσων είπε την Πέμπτη ο Επίτροπος Οικονομικών, υπάρχει μέχρι στιγμής 99% συμφωνία, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, το κουαρτέτο των δανειστών και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», επεσήμανε η Αν. Μπράιτχαρτ, λέγοντας ότι το πακέτο μέτρων 5,4 δις, το οποίο κατά τους ευρωπαίους δανειστές διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018, έχει «κλείσει» κατά 99%.  

 

Πάντως, η εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει αν η Επιτροπή  προβλέπει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου ή σε επόμενο (έκτακτο ή το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου), σημειώνοντας πάντως ότι σε αυτό το επίπεδο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αποκλείοντας την διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής.  

Όλοι οι δανειστές ζητούν τα προληπτικά 3,6 δις

Την Πέμπτη, ο Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο προληπτικό πακέτο των 3,6 δις, που ζητούν όλοι οι δανειστές, κάλυψε το Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να έχουν κοινή στάση απέναντι της.

 

Ωστόσο, ο Επίτροπος διαχώρισε την θέση των ευρωπαίων από το Ταμείο, που ζητά να προσδιοριστούν και να υιοθετηθούν τώρα αυτά τα προληπτικά μέτρα, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να ψηφιστούν λεπτομερή μέτρα, αλλά αρκεί ένας μηχανισμός ασφαλείας ό,τι αν χρειαστεί, θα γίνουν αμέσως όσα πρέπει, βάσει εκ των προτέρων δεδομένων διαδικασιών.  

Λιού: Ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις για να έρθει η συμφωνία

Το Eurogroup ήρθε ως συνέπεια των πιέσεων του Αλέξη Τσίπρα στο μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού με ξένους αξιωματούχους. Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης συνομίλησε ξανά με τον κ. Γιούνκερ, είχε όμως τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Τζακ Λιού επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα, (σημ: για να ακούει και το κουαρτέτο), ότι πρέπει να κλείσει το ταχύτερο η συμφωνία, τονίζοντας ότι γι΄ αυτό είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να δείξουν ευελιξία και στο πεδίο των απαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην ανάγκη, όπως τόνισε, ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 

 

Μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους είχε στείλει προηγουμένως και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς.

Μήνυμα αισιοδοξίας απο τον Αλέξη Τσίπρα

Από ελληνικής πλευράς, μετά και τον ορισμό του Eurogroup για την Δευτέρα του Θωμά, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα κλείσει σύντομα η πρώτη αξιολόγηση.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται. Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις». 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγορά», ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφού λέει ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί ποτέ αυτό το πρόσθετο πακέτο μέτρων, καθώς θα επιτυγχάνονται ως το 2018 οι δημοσιονομικοί στόχοι, δήλωσε σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή διαρροή από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.