X

Σκουρλέτης: Η παρουσία του ΔΝΤ δεν βοηθά τις ελληνικές θέσεις

Δεν θα έχουμε πρόβλημα στη Βουλή να περάσουμε τα μέτρα, έχουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση γι’ αυτό δήλωσε ο υπουργός.

Ant1news

Ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ερωτηθείς για το αν η Σύνοδος Κορυφής που ζητάει ο Πρωθυπουργός, ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες, υποστήριξε πως, «η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. της δίνει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να θέτει τα κορυφαία ζητήματα των σχέσεών της με τους εταίρους της σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση σε αυτή την οριακή στιγμή για τη χώρα να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές μορφές που διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και τα συμφέροντα του λαού μας».

Σε ότι αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη προληπτικών μέτρων, υπογράμμισε, «μια ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ για τη λήψη των προληπτικών μέτρων θα ισοδυναμούσε με καταστρατήγηση εκ μέρους των θεσμών της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Θα ακύρωνε τις θετικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μιας και θα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Real News», υποστήριξε ότι δεν «βλέπει» εκλογές και ότι η ψήφιση των μέτρων δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνοχή των Κ.Ο που στηρίζουν την Κυβέρνηση, «το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό στον ελληνικό λαό πριν της εκλογές του Σεπτεμβρίου και με αυτή έννοια η κυβέρνηση διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί εντός του πλαισίου της, δεν διαθέτει όμως τη νομιμοποίηση να κινηθεί σε άλλες κατευθύνσεις.

Οι τελικές επιλογές της κυβέρνησης είμαι βέβαιος πως θα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις διαθέσεις του συνόλου των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν βλέπω λοιπόν να τίθεται μπροστά μας τέτοιου είδους δίλημμα.

Όταν διαβάζω τα ρεπορτάζ για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με πιάνουν τα γέλια, παρόλο που αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα τους. Η ύπαρξη τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως θεμιτή, εκείνο όμως που θέλω να υπογραμμίσω με αφορμή το ερώτημα σας και αφορά κατά κύριο λόγο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι τάσεις και τα ρεύματα εντός του κόμματος για να συμβάλουν σε έναν γόνιμο και προωθητικό προβληματισμό πρέπει να δομούνται στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και αναλύσεων.

Ομαδοποιήσεις οι οποίες συγκροτήθηκαν στην προηγούμενη φάση και δυσκολεύονται να επικαιροποιήσουν τις αναλύσεις τους ουσιαστικά μετατρέπονται σε απλούς και στείρους μηχανισμούς. Από αυτή την επισήμανση δεν εξαιρείται κανείς».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο παραίτησης Τσακαλώτου ήταν κατηγορηματικός, «ασφαλώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πολύ δε περισσότερο δεν υφίσταται τέτοιο θέμα από τη στιγμή που είναι ένας από τους πιο άξιους υπουργούς Οικονομικών. Παρατηρώ τελευταία πως, ανεπιτυχώς και αυτός, γίνεται αντικείμενο μιας προσπάθειας αποδόμησης από εξωθεσμικά κέντρα και πολιτικούς αντιπάλους».

 Μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης στην συνέντευξη του δήλωσε επίσης:

-Με ειλικρίνεια απέναντι στον κόσμο, σε δύσκολες συνθήκες, παλεύουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά και για να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας. Ποτέ δεν διεκδικήσαμε την πατρότητα της λιτότητας και σε καμία περίπτωση δεν εμπνεόμαστε από τις αρχές του αγοραίου νεοφιλελευθερισμού. Φιλοδοξούμε να εκπροσωπούμε την Αριστερά της εποχής μας, που στοχεύει στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

-Η παρουσία του ΔΝΤ έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί πως δεν βοηθά τις ελληνικές θέσεις. Για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα έχουν αναδειχθεί οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό ζήτημα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους. Μην κοιτάτε που στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις του.

-Αν πετύχουμε μια μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους κατά 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, όπως λένε οι πιο «λάιτ» προσεγγίσεις, θα είναι κάτι σημαντικό. Κι αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.