X

Διαλύθηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο “Hitomi”

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει πλέον κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με το πανάκριβο επιστημονικό όργανο, που κόστισε σχεδόν 250 εκατ. ευρώ.

Ant1news

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ASTRO-H, ευρύτερα γνωστό ως “Hitomi”, είχε ένα ατύχημα στις 26 Μαρτίου, το οποίο αποδείχθηκε… καταδικαστικό για την αποστολή του.

Το “Hitomi” τέθηκε σε τροχιά από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA), με στόχο να ερευνήσει την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι “μαύρες τρύπες”.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, χάθηκε η επικοινωνία με το Κέντρο της JAXA. Ειδικοί εκτιμούν πως προσέκρουσε πάνω του ένα ογκώδες αντικείμενο, καθώς διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες πως βρισκόταν πολύ μακρύτερα από το προγραμματισμένο σημείο όπου θα έπρεπε να ήταν και τα ραντάρ εντόπισαν κομμάτια που είχαν αποκολληθεί σε κοντινή απόσταση.

Ο διευθυντής συντονισμού της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Μασάκι Φουτζιμότο, ανακοίνωσε την Κυριακή πως δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για αποκατάσταση της βλάβης, καθώς οι ηλιακοί συλλέκτες του “Hitomi” έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και το τηλεσκόπιο δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί ενεργειακά.

 

Το “Hitomi” τέθηκε σε τροχιά στις 17 Φεβρουαρίου με ένα διαστημικό πύραυλο Mitsubishi Η-ΙΙΑ 204 και κόστισε περίπου 250 εκατ. ευρώ.