X

“Τροχάδην” για κλείσιμο της συμφωνίας

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 9ης Μαΐου. Τι προσδοκά η κυβέρνηση και τι ζητούν οι δανειστές.

Ant1news

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 9ης Μαΐου προχωρά η κυβέρνηση, ενώ στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα έχει αίσια έκβαση η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και θα εκταμιευτεί η δόση, καθώς ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής, σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, είναι που μένει ουσιαστικά να καλυφθεί.

Η Ελλάδα προσδοκά ότι, με τον «κόφτη» των δημοσίων δαπανών, με τον οποίο συμφωνεί, θα ισοσταθμιστεί η απαίτηση του ΔΝΤ για τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι, στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων νομοθετήματα, τα οποία δεν θα τεθούν σε ισχύ και υπογράμμισε ότι όταν βρεθεί τρόπος θέσπισης του πακέτου αυτού, τότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να συγκαλέσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, «μίνι» Σύνοδο Κορυφής, με τη συμμετοχή Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν και του κουαρτέτου, ώστε να αποτυπωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι, η ελληνική οικονομία δεν αντέχει την επέκταση του κλίματος ανησυχίας και ως εκ τούτου, η αίσθηση ότι εξαντλείται το προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο, είναι δύο παράγοντες που αποτελούν τη λεπτή γραμμή πάνω στην οποία πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Την ανάγκη για επίδειξη ευελιξίας όλων των πλευρών επεσήμανε και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών. Σε πρόσφατη συνομιλία του Τζακ Λιου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο πρώτος επανέλαβε και την σημασία της τήρησης της δέσμευσης των Ευρωπαίων για σημαντική ελάφρυνση του χρέους.