X

Ντοκουμέντο ΑΝΤ1: “Θερμό” επεισόδιο στις Οινούσσες (βίντεο)

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος έσπευσε να αναχαιτίσει τουρκική ακταιωρό που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Το ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 και καταγράφηκε από αλιευτικό που βρισκόταν στην περιοχή αποτελεί ένα μικρό δείγμα της στρατηγικής της άγκυρας, μέρος της οποίας είναι ο πόλεμος νεύρων στον οποίο επιδίδονται οι τουρκικές δυνάμεις στο Αιγαίο οι οποίες καθημερινά κάνουν κόσκινο τα εθνικά νόμιμα.

Το μεσημέρι της 21ης Απριλίου, μια τουρκική ακταιωρός, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε απόσταση αναπνοής από τις Οινούσσες. Περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, έσπευσε να ενημερώσει τι τουρκικό σκάφος ότι έχει παραβιάσει την οριογραμμή.

Το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού, αγνόησε τις συστάσεις των ελλήνων λιμενικών και ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις δεν αποχώρησε από τα ελληνικά ύδατα παρά μόνο μετά από 15 λεπτά.

Είναι σαφές πάντως ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει προβληματισμός για την κλιμακούμενη προκλητικότητα, ωστόσο οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής παραμένουν η ψύχραιμη αντίδραση και η αυξημένη ετοιμότητα.

 Σε κάθε περίπτωση πάντως οι στρατιωτικοί σύμβουλοι του υπουργού εθνικής άμυνας και αρχηγοί των γενικών επιτελείων έχουν προβεί σε διάφορες εισηγήσεις για την ενίσχυση της ομπρέλας ασφάλειας που ήδη υπάρχει στη νησιωτική Ελλάδα.

 Μια από αυτές, που φέρεται-σύμφωνα με την «Καθημερινή»-να έχει κάνει αποδεκτή ο Πανος Καμμένος είναι η μόνιμη επάνδρωση φυλακίου στη νησίδα Παναγιά που ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσσών.

Μάλιστα το ελικόπτερο που πετάει μια φορά την εβδομάδα από τη Χίο προς τα εκεί, δεν θα πραγματοποιεί απλή πτήση αλλά θα προσγειώνεται σε ελικοδρόμιο που κατά τις ίδιες πληροφορίες θα διαμορφωθεί πάνω στο Μικρονήσι.

Την ανησυχία της εκφράζει η ΝΔ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει νηφαλιότητα και συντονισμένη δράση. Σε δήλωσή της η βουλευτής και συντονίστρια ΟΔΕ Εξωτερικών και Άμυνας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζει πως η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και οι προκλητικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου, κατά παράβαση της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ, προκαλούν ανησυχία στη ΝΔ.