X

Εντυπωσιακός και φέτος ο σαϊτοπόλεμος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη (βίντεο)

Παρουσία πλήθους κόσμου, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων, τήρησαν το έθιμο, που κρατά από την περίοδο της τουρκοκρατίας

Ant1news

Ξεχωριστός κι εντυπωσιακός για άλλη μια φορά ήταν ο σαϊτοπόλεμος το Πάσχα, ένα έθιμο που τηρείται με …ευλάβεια κάθε χρόνο στην Καλαμάτα, την Μεσσήνη κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

Στην Καλαμάτα, ο καθιερωμένος σαϊτοπόλεμος ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ του Πάσχα. Φέτος συμμετείχαν εννέα μπουλούκια σαϊτολόγων, προσφέροντας ένα πλούσιο θέαμα στον κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει το έθιμο. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας. Ακολούθησαν μέλη χορευτικού συλλόγου και ύστερα τα μπουλούκια, με τα ταγάρια όπου κουβαλούσαν τα «πυρομαχικά» τους, τις σαϊτες που ετοίμαζαν εδώ και εβδομάδες με περισσή φροντίδα.

Στην Μεσσήνη, το έθιμο τηρήθηκε και φέτος, από μπουλούκια  σαϊτολόγων που συγκεντρώθηκαν στην Πανηγυρίστρα. 

 

 

Τα μέλη των μπουλουκιών, με πρώτο τον καπετάνιο του καθενός, χάρισαν μοναδικές στιγμές και εικόνες στους παρευρισκόμενους: με τους ήχους και τις λάμψεις από τις σαϊτες και τον στροβιλισμό τους, αλλά και με τον στροβιλισμό των σαϊτολόγων, από την δύναμη του μπαρουτιού αλλά και εις ανάμνηση και πιστή τήρηση του εθίμου.

 

 

Η παράδοση θέλει τις σαϊτες να χρησιμοποιήθηκαν ως εφεύρημα από τους σκλαβωμένους Μεσσήνιους την εποχή της Τουρκοκρατίας για να τρομάξουν και να σκορπίσουν τα άλογα και τα μουλάρια, με τα οποία οι Οθωμανοί μετέφεραν οπλισμό και πυρομαχικά για τις μάχες τους ενάντια στους αρματωλούς και τους κλέφτες, που προασπίζονταν τα εδάφη της πατρίδας.

 

 

Ο καπνός και ο θόρυβος από τις σαϊτες τρόμαζε τα ζωντανά, που αφήνιαζαν και το έσκαγαν, παίρνοντας μαζί τους και τα πυρομαχικά, που δεν έφταναν ποτέ στα στρατεύματα των Τούρκων. 

Πηγή: tharronews.gr, eleftheriaonline.gr