X

“Πυρετώδεις” διαβουλεύσεις εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου

Μαίνεται η κόντρα για τα μέτρα των 3,6 δις. Διάσταση μεταξύ ΔΝΤ κι ευρωπαίων. Πού ποντάρει η Αθήνα. Η πολυμερής που θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις.

Ant1news

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου Eurogroup της Παρασκευής 9 Μαΐου, τόσο μεγαλώνει η αγωνία της Κυβέρνησης για τις αποφάσεις της συνόδου που θα κρίνουν τόσο τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις με την ψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων, όσο και το θέμα της ρευστότητας αλλά και τη συζήτηση για το χρέος.

Και μπορεί αυτές οι μέρες λόγω των αργιών του Πάσχα αλλά και τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς να έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τις πολιτικοοικονομικές ειδήσεις, αλλά οι κρίσιμες επαφές και οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, θα έχει από το πρωί αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Eurogroup δεν αποκλείεται να συγκαλέσει πριν την συνεδρίαση της Παρασκευής μια μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή, Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν και των εκπροσώπων του θεσμού, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Κλειδί των εξελίξεων ο «κόφτης»

Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να περάσει η πρόταση για αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, ο λεγόμενος «κόφτης» που θα αντικαταστήσει την απαίτηση του ΔΝΤ για πρόσθετα έκτακτα μέτρα ύψους 3,6 δις που θα ενεργοποιηθούν μόνο όταν παραστεί ανάγκη.

Στην περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση θα απαλλαγεί από ένα μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς η ψήφιση τους από τη Βουλή θα επιφέρει πιθανότατα τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή.

Απομένει ο καθορισμός της νομικής μορφής του «κόφτη» και οι τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του μηχανισμού,  που η κυβέρνηση επεξεργάζεται να δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ενεργοποιείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού.

Η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε Απρίλιο τα εμπλεκόμενα μέρη θα περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς και εάν διαπιστωθεί απόκλιση, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, το ύψος και το είδος των οποίων., ήτοι κατά πόσον θα προέρχονται από περικοπή δαπανών ή αυξήσεις φόρων θα εξαρτάται από το μέγεθος της απόστασης από τους στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι τα 2/3 του «κόφτη» να προέρχονται από περικοπές δαπανών και το 1/3 από νέους φόρους.

Ένα επιτευχθεί η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής τότε θα ξεκλειδώσει  και η συζήτηση για το χρέος η οποία πιθανότατα θα γίνει στο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Αντιδράσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις και έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι έρχονται καλύτερες μέρες.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση του υποστήριξε ότι, «αυτά που μας χωρίζουν είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σ’ αυτά που μας ενώνουν, πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο του χρέους μας για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας και προέβλεψε ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας θα είναι τόσο καλή, ώστε δεν θα χρειαστεί ποτέ η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Την ίδια στιγμή όμως η Αντιπολίτευση επιτίθεται στην Κυβέρνηση και στα μεγαλύτερο μέρος της ζητά την παραίτηση της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε ότι αποτελεί λαϊκό αίτημα να φύγει η Κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο ζήτησε να, «επικρατήσει ξανά η λογική, να παραιτηθούν οι ανίκανοι, να δώσει λύση αυτή η βουλή».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε ότι η πραγματική ανάσταση για το λαό θα έρθει μόνο μέσα από το γενικό ξεσηκωμό.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλιάνος, ζήτησε με τη σειρά του παραίτηση της Κυβέρνησης Τσίπρα και δημιουργία Κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Πέρα από τα σύνορα ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα Grexit και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προχωρήσει.

Αντίθετη άποψη, πάντως, εκφράζουν πολλά διεθνή ΜΜΕ που επαναφέρουν το θέμα του Grexit.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, αναφέρει ότι δεν είναι πιθανή η συμφωνία στις 9 Μαΐου και δεν υπάρχει στην Ευρώπη η αίσθηση του κατεπείγοντος που υιοθετεί η ελληνική πλευρά.