X

“Θολό τοπίο” για την έκβαση του Eurogroup

“Φωτιές” άναψαν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Διαψεύδει με διαρροές το Βερολίνο την “μίνι σύσκεψη”. Μήνυμα Τουσκ στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ant1news

 

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπων του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δείχνει ότι το ενδεχόμενο της μίνι επταμερούς συνόδου πριν από το Eurogroup της Δευτέρας με την συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, απομακρύνεται οριστικά.

Το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, που φέρνει μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων, έχει ήδη «κλειδώσει» και οδεύει εντός της εβδομάδος προς τη Βουλή, ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το έκτακτο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ. Η «μάχη» που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες αφορά το μίγμα των μέτρων που θα αποφασιστούν, καθώς οι δανειστές θέλουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις δαπάνες, που ισοδυναμεί με μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και λιγότερες στη φορολογία.

Η διαπραγμάτευση όμως μπλοκάρει και από το γεγονός ότι ο άξονας Γερμανίας - ΔΝΤ ζητά τα νέα πρόσθετα μέτρα να καθοριστούν και ψηφιστούν τώρα, σε αντίθεση με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες που επιμένουν να θεσπιστεί ένας «κόφτης» δαπανών, που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε απόκλιση από τους στόχους.

Απομένει ο καθορισμός της νομικής μορφής του «κόφτη» και οι τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του μηχανισμού,  που η κυβέρνηση επεξεργάζεται να δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ενεργοποιείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού.

Η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε Απρίλιο τα εμπλεκόμενα μέρη θα περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς και εάν διαπιστωθεί απόκλιση, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, το ύψος και το είδος των οποίων, ήτοι κατά πόσον θα προέρχονται από περικοπή δαπανών ή αυξήσεις φόρων θα εξαρτάται από το μέγεθος της απόστασης από τους στόχους.

Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του για να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και να καθοριστεί η κυβερνητική στρατηγική των επόμενων ημερών, με τους Τσακαλώτο και Δραγασάκη να διαβαίνουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 18:30 για να συσκεφθούν με τον Πρωθυπουργό.

Την επιθυμία της Κυβέρνησης να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ΕΕ. Ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς όπως υποστηρίζουν η διαπραγμάτευση δεν κυλά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαϊου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, προέβλεψε ότι η φετινή χρονιά δεν πρόκειται να φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα, καθώς η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.

Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση του Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος σε μήνυμα του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησε άμεσα αποτελέσματα στο ελληνικό ζήτημα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Μαΐου.  

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε και η δημοσιοποίηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν δικαιώνουν την πολιτική της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση να κάνει λόγο για νέα προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού.