X

“Μάχη” εντός και εκτός Βουλής για τα μέτρα

Εν μέσω αντιδράσεων η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό Eurogroup. Τα μηνύματα της Λαγκάρντ, οι έπαινοι Γιούνκερ και η πρόταση της Κομισιόν.

Ant1news



Αντιμέτωπη με τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και την κρίσιμη διαδικασία της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκεται η κυβέρνηση, που έχει στραμμένο το βλέμμα και στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα και το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα για την διεξαγωγή της οποίας προανήγγειλαν ήδη ότι θα καταθέσουν η ΝΔ και το ΚΚΕ, και πάντως θα τύχει της στήριξης μόνον της πλειοψηφίας, αφού σύσσωμη η Αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει κατακεραυνώνοντας το νομοθέτημα.

Η συζήτηση κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με αιχμή τόσο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσο και τις φορολογικές διατάξεις με την μεν κυβέρνηση, δια των συναρμόδιων υπουργών, να υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εξαπολύουν μύδρους μιλώντας για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους χειμαζόμενους Έλληνες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

 

«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο…», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup, ο υπουργός αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει…».

Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.

 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».

«Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών. Καθιερώνουμε πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι. Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών», είπε επιγραμματικά υπογραμμίζοντας ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Επανέλαβε ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα απονεμηθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

“Πυρά” από την αντιπολίτευση

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συγκεντρώνει, πάντως,  τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στην, εν εξελίξει, συζήτηση στη Βουλή. Όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν, εγκαλώντας την Κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ισοπεδωτικό και καταστροφικό νομοσχέδιο.

Ότι επιστράτευσε «παραμύθια και μύθους» για να παραπλανήσει τον λαό ότι το Ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, απαριθμώντας 15 σημεία, που, κατά την εκτίμηση της αξιωματικής το αποδεικνύουν, όπως οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και την εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος δε στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου. που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού… που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται», ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάρυνε κατά 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Από την ΧΑ ο Γ. Λαγός κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος της έδωσε το δικαίωμα να κλέβει τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων πολιτών και να κατεβάζει τις συντάξεις στα 385 ευρώ εμφανίζοντάς το μάλιστα αυτό σαν επιτυχία.

Νομοσχέδιο «έκτρωμα» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό» νομοθέτημα που καταργεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, δεν εξασφαλίζει το μέλλον του ασφαλιστικού και τις συντάξεις των νέων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό «να χρειάζεται νέα επιδρομή».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας» «παρουσιάζοντας το κώνιο για νέκταρ και τις μειώσεις των συντάξεων σαν αυξήσεις». Μίλησε για «νομοσχέδιο - λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κάλεσε τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό ώστε να αποσυρθεί.

«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές.

Με το μυαλό να βρίσκεται αυτή την ώρα στο «οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση» που «δίνει μια μεγάλη μάχη» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και υπερασπιζόμενος του σχεδίου νόμου, επισήμανε ότι η χώρα διάγει ιστορικές στιγμές.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επισήμανε ιδιαιτέρως την επιβάρυνση που επέρχεται στην πραγματική οικονομία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μιλώντας για «σκανδαλώδη τρόπο» που αυτό συμβαίνει στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στην πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης αναλόγως του με του ύψους εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα.

 

Η κυβερνητική ηγεσία εκτιμά, πάντως, πως δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας στις αποσκευές του ψηφισμένο το νομοσχέδιο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως «μοχλό» πίεσης προς τους εταίρους για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Της συζήτησης στη Βουλή, προηγήθηκε,  «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεταρρύθμιση είναι αδιαμφισβήτητα βαριά, αλλά δίκαιη», υποστηρίζοντας πως «διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, οι πόροι του οποίου λεηλατήθηκαν συστηματικά από τις κυβερνήσεις της περιόδου 2010 – 2015».

Η κυβέρνηση, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «δίνει τη μάχη για ένα ασφαλιστικό που κατοχυρώνει, έστω και με μια ελάχιστη σύνταξη, ακόμα και ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, και αφήνει ανέγγιχτες τις συντάξεις έως 1.300 ευρώ».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «απέναντι στην κυβερνητική στην κυβερνητική πρόταση, που στοχεύσει ξεκάθαρα στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν έχει κατατεθεί καμία αντιπρόταση, παρά μόνο αυτή της ΝΔ: Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απώλεια μίας σύνταξης τον χρόνο, αυστηρά ανταποδοτικό ασφαλιστικό».

Στο μεταξύ, σάλο προκάλεσε και η μείωση του αφορολόγητου. Η τροπολογία, που κατατέθηκε το βράδυ, της Παρασκευής, κατεβάζει το αφορολόγητο όριο στα 8.600 ευρώ από 9.100  το οποίο ήταν  "κόκκινη" γραμμή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ανεβάζει το συνολικό λογαριασμό για τους φορολογούμενους στα 1,9 δις ευρώ (από φόρο εισοδήματος 1,7 δις ευρώ και από αφορολόγητο 200 εκατ. ευρώ). 

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις και εκτός Βουλής

 
Με παραπομπή στα πειθαρχικά και διαγραφή απειλούν τους βουλευτές-μέλη τους, εάν ψηφίσουν το ασφαλιστικό, το ΤΕΕ, ο ΙΣΑ και η ΕΣΗΕΑ την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται στα… “κάγκελα”.    

«Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο – λαιμητόμο των οικονομολόγων και των ελεύθερων επαγγελματιών» προτρέπει τους οικονομολόγους βουλευτές ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας. «Αύριο, που θα γυρίσετε στο επάγγελμα, ο κλάδος δεν θα ξεχάσει την σας ψήφο. Θα θυμάται τον καθένα από εσάς.  Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα φροντίσει για αυτό», καταλήγει ο κ. Κόλλιας.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα με συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και  στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς. Κλειστά θα είναι τα καταστήματα και τα πρατήρια καυσίμων. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την Ομόνοια και έφτασε στην πλατεία Συντάγματος.  Το «παρών» έδωσαν και αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας.

“Με αποτυχία απειλείται το Eurogroup”

 
Νέα δεδομένα εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας προκάλεσε η επιστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία ζητά άμεσα συζήτηση για το χρέος, ώστε να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Επιστολή στους ομολόγους του της Ευρωζώνης έστειλε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα επιπλέον μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να “χάσουν” τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, ξεκαθαρίζει ότι «το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα υποσχέθηκε και καλεί τους εταίρους να δεσμευθούν για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας, εξάλλου, στη Βουλή, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ μας πιέζει για τα προληπτικά μέτρα αλλά πιέζει και τους ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος. Υπάρχει μια διπλή ανάγνωση στη θέση του Ταμείου, υπογράμμισε ο Υπουργός.

Η θέση μας είναι πώς η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που της αναλογούν και το ΔΝΤ και η Γερμανία πρέπει να δώσουν μια λύση για το χρέος, μια λύση που θα είναι εφικτή, μια λύση που θα είναι καθαρή και για τους επενδυτές ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Το Eurogroup της Δευτέρας  απειλείται με αποτυχία  λόγω της ελάφρυνσης του χρέους εκτιμά, πάντως, το περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζοντας πως  Γερμανία και Γαλλία είναι βαθιά διχασμένες όσον αφορά τη “βοήθεια” προς την Ελλάδα.

Το Spiegel αναφέρει πως o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, υποστηρίζει τις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει, επίσης, ότι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί τις απαιτήσεις για τα προληπτικά μέτρα ως πολιτικά ευαίσθητο θέμα.

Ακόμη, σημειώνει πως σύμμαχοι της Γερμανίας είναι η Φινλανδία και η Αυστρία, ενώ, εκτός από τη Γαλλία, την Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως η Πορτογαλία.

Αντίθετος προς τη γραμμή Σόιμπλε εμφανίσθηκε ο Ζ. Γκάμπριελ. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος δήλωσε πως η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή και δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε, κάλεσε τους ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσουν συζητήσεις και σημείωσε ότι η Αθήνα πέτυχε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν.

Πάντως ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα λέγοντας πως "έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη". Πρόθεσε οτι την Δευτέρα θα συζητηθεί στο Εurogroup το πως μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο.

Πρόταση της Κομισιόν για μίνι - συμφωνία στο Eurogroup

Συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδοενόψει του Eurogroup της Δευτέρας δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Το προσχέδιο - draft  που διέρρευσε το Σάββατο, περιλαμβάνει εκτός από το πρώτο πακέτο 5,2 δισ. ευρώ και τη δέσμευση για λήψη επιπλέον μέτρων, της τάξης του 2% του ΑΕΠ έως το 2018, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει πλεόνασμα 3,5%.