X

Συμφωνία στις Βρυξέλλες χωρίς ΔΝΤ και χρέος

Κρίσιμη η συνεδρίαση του Euro Working Group. Αναμένεται συμφωνία και για τον μηχανισμό εφεδρικών μέτρων. Τι γίνεται με ΔΝΤ και χρέος.

Ant1news

Η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές φαίνεται πως έχει κλειδώσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο της συμφωνίας εξετάζεται από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ περιέχει και την πρόβλεψη για τον εφεδρικό μηχανισμό περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, τον λεγόμενο και «κόφτη».

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στη συγκεκριμένη απόφαση και μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια λύση σε επίπεδο EWG.

Η συνεδρίαση του Euro Working Group, θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Tα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να έρθουν σε συμφωνία στις αποψινές τους διαβουλεύσεις για το πρώτο πακέτο ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και στον μηχανισμό εφεδρικών μέτρων ύψους 3.6 δις ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνεδρίασης παρασκηνιακής ενημέρωσης (off the record), με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας. Όπως είπε, η ενημέρωση θα παρασχεθεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30 της Παρασκευής.

Το plan b της ΕΕ για το χρέος χωρίς το ΔΝΤ

Σενάρια για  προσωρινό "πάγωμα"  του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμφωνήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για τις λύσεις που θα προτείνει η ΕΕ ως προς το χρέος και τις λεπτομέρειες του έκτακτου μηχανισμού,εξετάζουν αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη.

 

Εδώ και αρκετό καιρό οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης αντιλαμβανόμενοι την συμπεριφορά των αξιωματούχων του Ταμείου, με κορύφωση την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων  για τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εξετάζουν, σύμφωνα με το Euro 2day, διάφορα σενάρια.

Το βασικό είναι οτι η ΕΕ θέλει πλήρη συμφωνία με όλα τα μέρη στις 24 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. Αυτό όμως προϋποθέτει δύο στοιχεία: ή οι σκληροπυρηνικές χώρες (κυρίως Γερμανία και Φινλανδία), να συμφωνήσουν στην αποσαφήνιση των μέτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για το χρέος, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται, ή το ΔΝΤ να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή. 

Πάντως, ο Τζέισον Φέρμαν, επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου υποστηρίζει ότι «χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων», και τονίζει ότι, όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο, για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Αναδεικνύει δε την σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.

To 25σέλιδο κείμενο

Πάνω σε ένα 25σέλιδο κείμενο θα εστιαστεί η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Πρόκειται για κείμενο που επιδόθηκε στον επικεφαλής του EWG και στα κράτη μέλη, στις 9 Μαΐου και μετά τη μετάφρασή του, από τα ελληνικά, αποτελεί τη βάση των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν, στα ζητήματα που εκκρεμούν, δηλαδή, του "κόφτη", των έμμεσων φόρων, των "κόκκινων" δανείων και του Ταμείου Ιδιωτικοποίησεων.

Στο κείμενο περιέχονται οι λεπτομέρειες και διευκρινίσεις του αρχικού σχεδίου για τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, που είχε προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση, για την κάλυψη των μέτρων που είχε αποφασίσει το Eurogroup ότι θα πρέπει να ληφθούν εφεδρικά, ώστε να καλύψουν το 2% του ΑΕΠ.

 

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Παράλληλα, στελέχη του ESM, της Κομισιόν και οι 19, ασχολούνται με τις λογιστικές μελέτες, για τον προσδιορισμό των μακροοικονομικών μεγεθών και προβλέψεων που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για συζητήσεις που έρχονται ως συνέχεια και βάσει των κοινών κατευθύνσεων ΕΕ – ΔΝΤ, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στις 9 του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στις Βρυξέλλες, ο Πολ Τόμσεν συμμετείχε στη συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο ανέγνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

Το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και πρόκειται να καταρτίσει δικό του πρόγραμμα χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, με χρηματοδότηση 6 έως 8 δισ. και χρονική διάρκεια δύο έτη. Προηγουμένως, θα πρέπει να έχει επιδοθεί στο ΔΝΤ η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και οι Ευρωπαίοι να έχουν λάβει τη διαβεβαίωση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, διαβεβαίωση απαραίτητη και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο τραπέζι το χρέος

Πολλές είναι οι εκδοχές που συζητούνται για το χρέος, οι οποίες αφορούν στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα, που αποφάσισε το Eurogroup.

Αναφορικά με την πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM, φέρεται να είναι μία από τις πολλές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.  Ο ESM, άλλωστε, είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει προτάσεις προς τα κράτη – μέλη.

«Όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στη διαχείριση χρέους, αλλά στην πιο ευρεία συζήτηση» απάντησε ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι,  στις 24 Μαΐου δεν θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε μια αλλαγή του προγράμματος. «Θα αναδείξουμε δρόμους πώς, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, στο τέλος, μετά το 2018, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση για το χρέος», είπε δείχνοντας το «δρόμο» της αναβολής της συζήτησης.

 

Επισήμανε, δε, ότι ο ESM δίνει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα χρήματα υπό πολύ συμφέροντες όρους και ο ίδιος αναχρηματοδοτείται από τις αγορές. «Το θέμα είναι κατά βάση πώς μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει την αναχρηματοδότηση του ESM στις αγορές κατά τρόπο ώστε με μια μακροπρόθεσμη προοπτική το ελληνικό βάρος χρέους να σταθεροποιηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο», κατέληξε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

Ο Ντάισελμπλουμ πάντως, λίγες ώρες αργότερα, δήλωνε ότι, «ήρθε η ώρα για ελάφρυνση του χρέους», αποκλείοντας εκ νέου την πιθανότητα κουρέματος.

Μια ακόμα πρόταση, ανάμεσα σε πολλές, είναι η χρήση αδιάθετων ποσών από το πακέτο των 86 δισ. για την αποπληρωμή των δανείων της Αθήνας προς το ΔΝΤ. Το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τα 17 δισ. το 2018. Για να γίνει η εφάπαξ καταβολή του ποσού, είναι απαραίτητη η ομοφωνία των κρατών – μελών, τα οποία απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τα στενά χρονικά περιθώρια

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει γίνει σαφές από όλες τις πλευρές– εκτός του ΔΝΤ –  πως πρέπει να γίνει πριν τον Ιούνιο. Το γεγονός αυτό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι έχουν λάβει σαφείς εντολές για το κλείσιμο των λεπτομερειών της συμφωνίας πριν την έναρξη της Συνόδου των G7, στις 26 και 27 Μαΐου.

 

Στόχος της Ευρώπης είναι να έχει κλείσει το ζήτημα της Ελλάδας τον Μάιο, καθώς ο Ιούνιος είναι ο μήνας που θα αφιερωθεί στη Μεγάλη Βρετανία.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές και το Ταμείο, εκτιμούν ότι, «βρισκόμαστε εντός τροχιάς για κάτι τέτοιο».

Αυξάνεται η τιμή σε τσιγάρα και καπνό

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί, μέσω της κανονικής διαδικασίας, πριν από τις 24 Μαΐου, θα περιλαμβάνονται και οι έμμεσοι φόροι. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίουθα αυξηθεί η τιμή σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού. Η αύξηση θα κυμαίνεται από 0, 50 έως 1 ευρώ.

Η όγδοη συνεχόμενη αύξηση που γίνεται στον καπνό από το 2010, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εγχώρια καπνοβιομηχανία, καθώς δεν είναι η μόνη αλλαγή που έρχεται. Αξίζει όμως, να σημειωθεί ότι,  μαζί με την αύξηση των τιμών του καπνού, αυξάνεται και το παράνομο εμπόριό του.