X

Εμπόδια στο δρόμο για το χρέος

Διαφωνίες στην πρώτη συζήτηση για το χρέος. Τι προτείνεται για τη διευθέτησή του. Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση.

Ant1news

Πρόοδος υπήρξε στο ζήτημα του μηχανισμού για τα επιπλέον μέτρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG). Δεν ίσχυσε όμως το ίδιο και για το θέμα του χρέους. Διαφωνίες διατυπώθηκαν και για το ύψος της δόσης που θα καταβληθεί στην Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συμφωνία, ως προς τα μέτρα, στο επόμενο Eurogroup. Οι επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του EWG, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, διαβεβαίωσαν ότι, δεν θα ζητηθεί από την Αθήνα τίποτα παραπάνω από όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Για την υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, «κόφτης» και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων), ενώ για την εκταμίευση της δόσης των πάνω από 6 δισ. προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη η επίτευξη της συμφωνίας και η έγκρισή της από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, εξέφραζαν την πεποίθηση ότι, το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί και πως «η Ελλάδα θα είναι εκτός του κάδρου των εξελίξεων πριν από τον Ιούνιο».

Διαφωνίες για το χρέος

Η επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 24ης Μαΐου φαίνεται πως είναι δύσκολη. Η χθεσινή σύσκεψη του EWG, ξεκίνησε με την εξέταση της πρότασης του Κλάους Ρέγκλινγκ για εξαγορά του μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM, η οποία συνάντησε αντιστάσεις από πολλά κράτη – μέλη. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η πρόταση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Πρόταση την οποία θέτει το Ταμείο ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, προσήλθαν στη σύσκεψη με εντολή για διατύπωση ολοκληρωμένης πρότασης. Συγκεκριμένη ήταν η πρόταση του ESM, που αν και αφορά σε «light» ελάφρυνση του χρέους, εκπρόσωποι των «σκληρών» της Ευρωζώνης διατύπωσαν τις αμφιβολίες τους, τη στιγμή που διαφωνούν ακόμα και με την ανάλυση της βιωσιμότητάς που παρουσίασε ο ESM.

Οι αντιστάσεις προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, αλλά και από χώρες που έχουν ήδη περάσει από μνημόνια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Εξαίρεση αποτέλεσε η Γαλλία.

Η θέση του ΔΝΤ παραμένει άκαμπτη, ωστόσο όπως διαρρέεται, το Ταμείο έμεινε περισσότερο παρατηρητής της χθεσινής συζήτησης και δεν πήρε το λόγο για να υπερασπιστεί τη θέση του, παρά μόνο για να την παρουσιάσει . Θα πρέπει όμως να σημειωθεί η πρόταση του Ταμείου απείχε πολύ από αυτήν του ESM.

Ενδιαφέρον εμφανίζουν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, που έγιναν λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι, «δεν υπάρχουν ‘κόκκινες γραμμές’ για το χρέος, παρά μόνον το κούρεμα». Όπως πρότεινε ο ίδιος, πρέπει «να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια φθηνά».  Αυτό που χαρακτήρισε ως «δύσκολο» είναι ο τρόπος με τον οποίο  «μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες».

«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λίγο αργότερα.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν για ελάφρυνση του χρέους

 -Επέκταση της ωρίμανσης των δανείων κατά 5 ακόμα έτη

-Εγγύηση σταθερών επιτοκίων και πληρωμή της διαφοράς μετά το τέλος του προγράμματος

-Διασφάλιση της σύνδεσης της αποπληρωμής κεφαλαίου στο 2% του ΑΕΠ ανά έτος και μεταφορά των υπολοίπων αργότερα

-Επέκταση της περιόδου χάριτος

-Απόδοση στην Ελλάδα των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMPs 2+8 δισ. ευρώ)

 -Μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ πριν τη λήξη τους και άλλοι.