X

Σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

Ποια τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Τι θα ισχύσει για ΕΚΑΣ, εισφορές και ανάκτηση των πινακίδων κυκλοφορίας. Διαβάστε τις 76 σελίδες του νομοσχεδίου.

Ant1news

Σε άμεση εφαρμογή τίθενται αρκετές από τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, καθώς οι 76 σελίδες του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες που προστέθηκαν σε αυτό, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ.

Στο νομοσχέδιο περιελήφθη και τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη για την ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους με μια προσαύξηση.

Περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν από φέτος τις αποδοχές τους να μειώνονται σε ποσοστό 15-20%, λόγω της επικείμενης σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, η οποία προβλέπεται στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή.

Το ΕΚΑΣ, το ύψους του οποίου πλέον θα κυμαίνεται από 57,50 ως 230 ευρώ, θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 7972 ευρώ ετησίως (664 ευρώ το μήνα) και συνολικό οικογενειακό εισόδημα ως 11.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, όσες  αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβληθούν από σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, θα υπάγονται στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Ειδικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η  Ιουλίου 2016. 

Τα «πάνω – κάτω» φέρνει το νέο Ασφαλιστικό και στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επιβαρύνσεις θα ισχύσουν για όλους από 1η Ιανουαρίου του 2017 και αφορούν δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ, εμπόρους και ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ και δημοσίους υπαλλήλους. Οι απώλειες αυξάνονται από 1/1/2021, όταν ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος των εκπτώσεων που δίνει ο νόμος.