X

Τζακ Λιου: Ήρθε η ώρα του ελληνικού χρέους

Υπερβολικά υψηλές χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της ΕΕ για περικοπές, ενώ επισήμανε την ανάγκη υποχωρήσεων στις διαπραγματεύσεις.

Ant1news

Κρίσιμο μέρος των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα αποτελεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.  

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση των G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του χρέους. 

Μάλιστα, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι τώρα. Παράλληλα, επισήμανε ότι στη συνεδρίαση των G7 θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια νέα κρίση για τους όρους της ελληνικής διάσωσης, καθώς θα ήταν κακή για την παγκόσμια οικονομία. 

Ο κ. Λιού επανέλαβε την άποψη των ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα και ότι οι απαιτήσεις της ΕΕ για περικοπές είναι υπερβολικά υψηλές, σημειώνοντας ότι "θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις".

«Ιδίως τη στιγμή που πλησιάζει το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία, θα ήταν πολύ ατυχές να έχουμε έναν ακόμη γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα», υπογράμμισε.  

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο MNI το ΔΝΤ ζητά  περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ευρωπαϊκή πρόταση παραμένει μακριά από αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ.

"Με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018" τονίζει το MNI.