X

Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Κύπρος Νικολαΐδης (φωτο)

Στη Λάρισα ο Έλληνας «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας. Θα δώσει σειρά διαλέξεων σε συνεδρίο για τη Μαιευτική και Γυναικολογία.

Ant1news

Σε μία λαμπρή τελετή στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Τμήματος Ιατρικής στην Λάρισα ο Κύπρος Νικολαΐδης αναγορεύθηκε την Παρασκευή το απόγευμα σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αναγόρευση έγινε ύστερα από πρόταση του Διευθυντού της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Αλεξάνδρου Ι. Δαπόντε.

Ο διακεκριμένος καθηγητής φανερά συγκινημένος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που αποτελεί για εκείνον η διάκριση αυτή ενώ αναφέρθηκε και στο έργο του αλλά και στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία συναδέλφων του, φοιτητών της Ιατρικής και συνεργατών σε εξαιρετικά θερμό κλίμα.

Ο διακεκριμένος Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής, αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην θεσσαλική πόλη στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Κύπρος Νικολαΐδης θα αναπτύξει, σε σειρά εισηγήσεων, την δυνατότητα παρακολούθησης της κύησης στην βάση προσωποποιημένων χαρακτηριστικών της επιτόκου, υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα (σημ: προϊόν των καταξιωμένων ερευνητικών επιτυχιών του), συνδυασμός που οδηγεί σε καθορισμό του εξατομικευμένου ρίσκου για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης. 

 

Το Συνέδριο με τίτλο «HPV και Βιοδείκτες στη Μαιευτική και Γυναικολογία No 2 - LARISSA SYMPOSIA No 22», θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 14 και 15 Μαΐου 2016. Η παρακολούθηση του για ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και φοιτητές είναι ελεύθερη.

 

 

Ποιος είναι ο Κύπρος Νικολαΐδης

Γεννήθηκε στις  9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, διαγνωστική τεχνική που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το Σύνδρομο Down και είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing  για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες (διαχωρισμός μονοχοριονικών διδύμων, θεραπευτική απόφραξη τραχείας κ.α.), που έχουν εφαρμογή στον τομέα της Μικροχειρουργικής του Εμβρύου.

Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Ο Καθηγητής Νικολαΐδης έγινε Διευθυντής  στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυικής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό  πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό  έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου. 

Τα τελευταία 20 χρόνια θεμελιώθηκε ερευνητικά (από τον Καθηγητή Κ. Νικολαΐδη και την ομάδα του) ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα.

Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών μπορεί με ακρίβεια να ορίσει το εξατομικευμένο ρίσκο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, το διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης και τη μακροσωμία. 

Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.