X

Μαξίμου: Έκλεισε η συμφωνία για τον “κόφτη”

Πως θα ενεργοποιείται ο “κόφτης” και τι περιλαμβάνει. Την Πέμπτη στις αρμόδιες επιτροπές το πολυνομοσχέδιο και την Κυριακή η κρίσιμη ψηφοφορία.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε η άτυπη σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του στον καθιερωμένο «πρωινό καφέ» της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την σύσκεψη ο αυτόματος μηχανισμός ή «κόφτης» όπως καθιερώθηκε να λέγεται συμφωνήθηκε με τους δανειστές κι ανοίγει ο δρόμος για την οριστική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση που η χώρα μας δεν πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί κι αυτό θα προκύπτει από τα αποτελέσματα της Eurostat που ανακοινώνονται τον Απρίλιο κάθε έτους.

Σε περίπτωση που βρισκόμαστε εντός στόχων δεν θα γίνεται τίποτα, αλλά αν αποκλίνουμε από αυτούς θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα για περικοπή δαπανών, τις οποίες όμως θα επιλέγει η Κυβέρνης. Αν δεν βγει αυτό το προεδρικό διάταγμα, τότε και μόνο τότε θα ενεργοποιείται αυτόματο ο «κόφτης», κάτι για το οποίο μας υποχρεώνει ούτως ή άλλως η συμφωνία.

Οι περικοπές θα γίνονται από όλους αλλά όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη θα υπάρχει πρόνοια για τις ευαίσθητες ομάδες. Στον «κόφτη» όμως θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα βγει τον Οκτώβριο, θα υπάρχει πρόβλεψη για το «μίγμα» που θα περιλαμβάνεται στον μηχανισμό κι αυτό μπορεί να αλλάξει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Ετοιμάζεται το πολυνομοσχέδιο

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε την άτυπη σύσκεψη ήταν και το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα που θα ληφθούν.

Την Τετάρτη πιθανότατα θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για να συζητηθούν όλα αυτά τα μέτρα και θα γίνει ενημέρωση των βουλευτών από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη. Στην ολομέλεια θα εισέλθει προς συζήτηση το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται σίγουρα, οι έμμεσοι φόροι, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο «κόφτης».

«Μπαράζ» επαφών του Πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας, αύριο Τρίτη, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και θα παραστεί στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Την Παρασκευή θα μεταβεί στην Ρώμη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες των ευρωπαίων σοσιαλιστών, μεταξύ των οποίων οι: Ολάντ, Γκάμπριελ, Ρέντσι και Κόστα.

Ενώ την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα είναι στην Κωνσταντινούπολη και στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που διοργανώνει ο ΟΗΕ, αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Μέρκελ και τον Ερντογάν.

Για Βενεζουέλα

Στην άτυπη σύσκεψη συζητήθηκε και ο «θόρυβος» που έχει δημιουργηθεί για το θέμα με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για παλιά ιστορία, αλλά αυτό που έγινε στην ουσία είναι ότι ο κ. Τσίπρας, ζήτησε από τον Μαδούρο σε διπλωματική γλώσσα να τον αποσύρει.