X

“SOS” εκπέμπει ο μοναδικός Σύλλογος για άτομα με Σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Απειλείται με “λουκέτο”, καθώς αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Κραυγή αγωνίας από τον Σύλλογο.

Ant1news

Χωρίς προγράμματα απασχόλησης αλλά και τη δυνατότητα υποστηριζόμενης διαβίωσης, κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες παιδιά με σύνδρομο Down, μετά την αδυναμία του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος να αντεπεξέλθει στα έξοδα που απαιτούνται για τη λειτουργία του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Κέντρο διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας και στέγη ατόμων με σύνδρομο Down στην Καλαμαριά.

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει πλέον ο Σύλλογος, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός του, Σταύρος Τσιφλίκης, σημειώνοντας ότι κινδυνεύει ακόμα και με κλείσιμο, αφήνοντας χωρίς προγράμματα απασχόλησης εκατοντάδες άτομα με σύνδρομο Down. «Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας και λόγω της κατάστασης στη χώρα μας, αντιμετωπίζουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα, τη στιγμή που δεν παίρνουμε καμία κρατική επιδότηση και στηριζόμαστε μόνο σε δωρεές και στην κατασκευή και πώληση μπομπονιέρας» λέει ο κ. Τσιφλίκης.

Εξηγεί δε, ότι οι πωλήσεις μπομπονιέρας έχουν πέσει δραματικά με αποτέλεσμα το εργαστήρι να μην βγάζει ούτε καν τα έξοδά του. Πρόθεση του Συλλόγου είναι όλες οι υπηρεσίες και τα εργαστήρια να μεταφερθούν, από το υπόγειο της οδού Καρανιβάλου, στην Τούμπα, στο νεόδμητο κτίριο που κατασκευάσθηκε μέσω του ΕΣΠΑ, στην οδό Ροδοπόλεως στην Καλαμαριά, όπου προβλέπεται να λειτουργήσει Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με σύνδρομο Down.

«Ωστόσο, αν και οι εργασίες στο νέο κτίριο έχουν ολοκληρωθεί και ξεκίνησε ο εξοπλισμός του, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο λειτουργικό του κόστος που ανέρχεται στα περίπου 30.000 ευρώ μηνιαίως» τονίζει ο κ.Τσιφλίκης διευκρινίζοντας ότι αρχικά είχε προβλεφθεί και η κάλυψη της λειτουργίας του μέσω ΕΣΠΑ για τα πρώτα δύο χρόνια αλλά τελικά αυτό δεν επετεύχθη.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της Χαρίκλειας Χατζησεβαστού - καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και είναι φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Έκκληση από το Ποτάμι στην Πολιτεία να αποτρέψει το “λουκέτο”

«Ένα-ένα, τα προνοιακά ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας της χώρας καταρρέουν υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων με το κράτος να παρακολουθεί άπραγο. Τελευταίο «θύμα» ο μοναδικός στην Ελλάδα Σύλλογος Συνδρόμου Down που, μετά από 27 χρόνια προσφοράς σε άτομα με σύνδρομο Down και στις οικογένειές τους, εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Μαζί με το Σύλλογο θα «χαθεί» το εργαστήριο μπομπονιέρας, ένα από τα πρώτα και ελάχιστα προγράμματα απασχόλησης ατόμων με σύνδρομο Down, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Καλαμαριά που κατασκευάστηκε μέσω ΕΣΠΑ αλλά και οι υπόλοιπες υποστηρικτικές και προνοιακές δράσεις του Συλλόγου, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πια της καθημερινότητας για πάνω από 80 παιδιά στη Θεσσαλονίκη και 400 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Η στήριξη των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί αξία αδιαπραγμάτευτη για κάθε ευνομούμενη πολιτεία και αποδεικνύεται στην πράξη. Η ενδεχόμενη παύση λειτουργίας του Συλλόγου, όπως και των δεκάδων άλλων προνοιακών ιδρυμάτων, συλλόγων και δομών που βρίσκονται στην ίδια δραματική κατάσταση, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα πίσω για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας μας και πρέπει να αποτραπεί.

Το Ποτάμι καλεί την Πολιτεία την ίδια στιγμή που αναλώνεται στη δημιουργία νέων οργανισμών, νέων διευθυντικών θέσεων προς τέρψη και ικανοποίηση των ημετέρων, να ενσκήψει και στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπό εξαφάνιση πλέον εναπομείνασες κοινωνικές δομές της χώρας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.