X

“Άναψε φωτιές” η αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχους και ΣΕΤΕ. Για “ληστρικές διατάξεις” κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ. Τι αλλάζει και πόσο επιβαρύνονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Ant1news

Νέα κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Προκειμένου να εξασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα που θα έχανε από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Οικονομικών μειώνει το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ ενώ θεσπίζει νέα κλιμάκια με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμη και το 1,15% για μεγάλες περιουσίες άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικά για όσους έχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές –για τιμές ζώνης άνω των 4000 ευρώ δεν υπήρξε μείωση των αντικειμενικών αξιών- οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες καθώς για περιουσίες τις τάξεως των 400.000 ευρώ μόνο ο συμπληρωματικός φόρος θα ανέλθει στα 425 ευρώ από 100 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Για πρώτη φορά, στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων θα υπαχθούν και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα τα οποία μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν του συμπληρωματικού φόρου.

Αναλυτικά, η νέα κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού  ΕΝΦΙΑ  διαμορφώνεται ως εξής:

 

Πέρα από την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου –τόσο με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσο και με την αύξηση των συντελεστών αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου- επέρχονται και άλλες αλλαγές:

1.      Στα νομικά πρόσωπα, αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος κατά 10% από 0,5% στο 0,55%.

2.      Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την παραγωγή και την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και θα φορολογούνται στο εξής με 0,1%

3.      Αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κυρίου φόρου επί των οικοπέδων.

ΠΟΜΙΔΑ: ΣΕ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΡΟΣΟΔΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΝΦΙΑ+ …

«Οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων (ξενοίκιαστων και οικοπέδων), δηλαδή οι ήδη πλέον οικονομικά "καθημαγμένοι" φορολογούμενοι, είναι τα τραγικά θύματα της νέας έκδοσης του ληστρικού ΕΝΦΙΑ που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτές στη Βουλή για άμεση ψήφιση, με το πρόσχημα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε διάφορα ποσοστά και σε συγκεκριμένες ζώνες, και βεβαίως όχι σε αυτές που είχαν υποστεί την πλέον καταστροφική μείωση των εμπορικών αξιών τους» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου «από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την «μεσαία τάξη» στο «δόκανο» μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει "ταφόπλακα" στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία».

«Με το άρθρο 50 του σν αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου», υποστηρίζει επίσης η ΠΟΜΙΔΑ.

Επίσης αναφέρει ότι «απουσιάζει από τις νέες ρυθμίσεις η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη "ανάσα" σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα, που επί ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ απαλλάσσονταν πλήρως, και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα».

  

ΣΕΤΕ: Ολέθριες συνέπειες από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

Αντιδράσεις σχετικά με την αύξηση του ΕΝΦΙΑ έχει και ο ΣΕΤΕ που σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου επιβεβαιώνεται η αστείρευτη ευρηματικότητα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, όσον αφορά στη δημιουργία επιπροσθέτων επιβαρύνσεων και φόρων, που συνθλίβουν όχι μόνο την ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας».

Τη ίδια στιγμή ο ΣΕΤΕ καλεί την Κυβέρνηση να αντιληφθεί πως  «οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία, αφού πλέον με μαθηματική ακρίβεια δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις συσσωρευόμενες εξωπραγματικές υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο Κράτος όσο και στο περιβάλλον λειτουργίας τους» και συμπληρώνει πως «όταν πλήττεται και υπονομεύεται ο τουρισμός, υπονομεύεται η εθνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία». 

Ακόμη χαρακτηρίζει ολέθρια τα αποτελέσματα αυτής της φοροεπιδρομής για την ελληνική επιχειρηματικότητα, «η οποία πλέον οδηγείται στον αφανισμό, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και ενδεχομένως αδυναμία επίτευξης των στόχων του μακροπρόθεσμου προγράμματος».

ΞΕΕ: Ζητά παρέμβαση από Τσακαλώτο

Έντονες αντιδράσεις για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ εκφράζονται και από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος το οποίο και απέστειλε επιστολή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη «είναι άδικη, εσφαλμένη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και στην ίδια την οικονομία και την απασχόληση», το ΞΕΕ ζητεί μετ' επιτάσεως την προσωπική παρέμβαση του υπουργού για την άμεση απόσυρση της διάταξης, έστω και την ύστατη στιγμή.