X

Δεν θα μετάσχει στο Eurogroup η Λαγκάρντ

Απόλυτη ανάγκη η ελάφρυνση του χρέους, τονίζει. Τι λέει για την πιθανή αγορά από τον ESM των δανείων της Ελλάδας. "Αισιόδοξος" δηλώνει ο Σόιμπλε.

Ant1news

Την μόνιμη επωδό του Νομισματικού Ταμείου για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους επανέλαβε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην Ουάσινγκτον.

Η διευθέτηση δεν είναι απαραίτητο να γίνει διά κουρέματος, κάλλιστα μπορεί να υιοθετηθούν χαμηλότερα επιτόκια, να επιμηκυνθούν οι λήξεις των ομολόγων και να επεκταθεί η περίοδος χάριτος είπε ο κ. Ράις, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Αθήνα. 

Αφού υπογράμμισε ότι όρος συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους, είπε ότι είναι θετική εξέλιξη ο διάλογος που γίνεται αναφορικά με την ελάφρυνση του.

"Συζητάμε πολλά με τους Ευρωπαίους, αλλά..."

Ο κ. Ράις είπε μεν ότι το Ταμείο ανταλλάσσει με τους ευρωπαίους του κουαρτέτου απόψεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το ρεπορτάζ του Bloomberg για τις τηλεδιασκέψεις όπου εξετάζονται τρία βασικά σενάρια, υποστήριξε ωστόσο ότι ακόμη δεν είναι έτοιμη η ανάλυση του Ταμείου για την βιωσιμότητα του χρέους. 

Αυτό το «ανοιχτό μέτωπο» και με δεδομένη την αντίθεση του Βερολίνου σε ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους πριν από το 2018, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη ότι ούτε σε αυτό το Eurogroup θα μετέχει η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά αντ΄ αυτής θα παραστεί ο Πόουλ Τόμσεν, φαίνεται ότι απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

«Στο Eurogroup θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις και χρέος» είπε ο κ. Ράις, δηλώνοντας ότι το Ταμείο είναι έτοιμο για τις προτάσεις του, όταν στο τραπέζι θα βρίσκονται “ρεαλιστικές λύσεις και στόχοι».

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως, σε νέες δηλώσεις του, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται φέτος ακόμη μια ελληνική κρίση, μένοντας αμετακίνητος σε ότι αφορά  την υπόθεση του χρέους.

Λογικό να αγοράσει ο ESM τα ελληνικά δάνεια

Αναφορικά με το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την πρόταση Ρέγκλινγκ και το βασικό σενάριο που μελετά το κουαρτέτο, ο ESM να αγοράσει από το Νομισματικό Ταμείο τα δάνεια της Ελλάδας, ο Τζέρι Ράις απάντησε ότι «δεν είναι σε γνώση του Ταμείου συζητήσεις σχετικές με την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος προς το ΔΝ», ωστόσο είπε ότι θα είναι λογικό να υπάρξει αντικατάσταση «ακριβού χρέους» με «φθηνότερο χρέος», καθώς «θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στον οποίο επιμένουν οι ευρωπαίοι, σημειώνοντας ότι «αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους».