X

Αδειάζει η Ειδομένη (φωτο, βίντεο)

Εικόνες από ελικόπτερο. Συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες η επιχείρηση εκκένωσης. Σε κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες που αποχωρούν. Επίθεση από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Πάνω από 2000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά μεταφέρθηκαν 2031 αλλοδαποί με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το απόγευμα και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί. Στόχος είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες. Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση εκκένωσης εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην Ειδομένη, όπου από το προηγούμενο 24ωρο άρχισαν να καταφθάνουν αστυνομικοί απ' όλη την Ελλάδα. Ήδη από χθες άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και τάξης, ενώ όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι ζητήθηκε από δημοσιογράφους, αλληλέγγυους κ.ά. να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό, κάτι που εισακούστηκε.

Υπήρξαν βέβαια μία-δύο περιπτώσεις ατόμων που επιχείρησαν να παραμείνουν στον καταυλισμό, αλλά κι αυτοί εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν εκτός της περιοχής που χαρακτηρίστηκε ως αποκλεισμένη ζώνη. Όσο εξελισσόταν η διαδικασία πετούσε πάνω από την περιοχή ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές που ήταν διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. Υπήρξε μέριμνα ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις εθνικότητες των μετακινούμενων αλλοδαπών.

Αντιδράσεις δεν εκδηλώθηκαν και οι περισσότεροι φάνηκαν να είναι ενήμεροι για την επιχείρηση. Αφού ετοίμασαν τα πράγματά τους, επιβιβάστηκαν σε κάποια από τα λεωφορεία που τους περίμεναν και αναχώρησαν προς τις οργανωμένες δομές, αφήνοντας πίσω τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου πολλοί εξ αυτών παρέμεναν έως και τρεις μήνες, από τότε δηλαδή που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και σταμάτησε το ταξίδι τους για τη Βόρεια Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και χθες μερικές εκατοντάδες. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν 7 στεγασμένοι χώροι και δύο με σκηνές που είναι επαρκείς και αξιοπρεπείς για να διαμείνουν οι πρόσφυγες. 

 

 

 

“Όσος κόσμος ετοιμάζει τα πράγματά του θα φεύγει, γιατί θέλουμε σε λίγες ημέρες να τελειώνει η υπόθεση", δήλωσε ο Κυρίτσης στο Reuters. "Ιδανικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αυτό θα ήταν το τέλειο, αλλά δεν έχουμε βάλει κάποιο τόσο αυστηρό χρονοδιάγραμμα, αλλά χοντρικά εκεί το υπολογίζουμε".

Πάντως, στα στοιχεία που δίνει το Συντονιστικό για την προσφυγική κρίση  οι πρόσφυγες στην Ειδομένη παραμένουν σταθερά πάνω από τις 8 χιλιάδες, αν και τις τελευταίες ημέρες είχαν φύγει εκατοντάδες. Σύμφωνα με την καταμέτρηση στις 8 το πρωί, οι πρόσφυγες που παρέμεναν στον καταυλισμό ανέρχονταν σε 8.199, δηλαδή 225 λιγότεροι απο χθες.

 

Κικίλιας: ακόμη πόση ζημιά θα κάνει αυτή η Κυβέρνηση;

«Επί 13 μήνες ο κ. Τσίπρας και η ανίκανη Κυβέρνησή του διέσυραν διεθνώς τη χώρα μας στην Ειδομένη, καταλύοντας τους νόμους του ελληνικού Κράτους, αλλά και κάθε έννοια ανθρωπισμού», αναφέρει σε δήλωση του ο Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με την διαχείριση του ζητήματος από την Κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει «εγκατέλειψαν χιλιάδες ανθρώπους σε τραγικές συνθήκες εξαθλίωσης. Και την ίδια ώρα προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στην ελληνική οικονομία, αδιαφορώντας, πολλούς μήνες, για την κλειστή σιδηροδρομική γραμμή».

ΝΔ: “Κόφτης 6 χιλιομέτρων” στην ενημέρωση

«Στην Ειδομένη εφαρμόζεται “κόφτης 6 χιλιομέτρων” στην ενημέρωση», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την απόφαση της Κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση δημοσιογράφων, παρά μόνο από την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

«Πρόκειται για επιχείρηση λογοκρισίας που πλήττει την ελευθεροτυπία και εκθέτει τη χώρα διεθνώς.  Σε ένα Κράτος δικαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελεύθερη ενημέρωση», επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος.

Το Ποτάμι: Αποκλειστικότητα στην προπαγάνδα

Για «αποκλειστικότητα στην προπαγάνδα» κάνει λόγο το Ποτάμι, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα για όσους ελέγχουν την εξουσία. Και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ως “αντιστάθμισμα” μονοπώλιο της κρατικής ενημέρωσης.

Η επιλογή να μείνουν μακριά από την Ειδομένη τα ΜΜΕ επειδή όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού “η Αστυνομία δεν ήθελε 100 κάμερες στα πόδια της” σε μία ειρηνική επιχείρηση (όπως διατυμπανίζεται από το Μαξίμου) ήταν εξ αρχής ακατανόητη. Έγινε όμως κατανοητή από την αποκλειστικότητα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ οι οποίοι προπαγανδίζουν “κατ’ αποκλειστικότητα” την επιχείρηση που εξελίσσεται “όμορφα και ωραία”.

Ντροπή. Ο συριζαϊσμός γίνεται συνώνυμο του φαρισαϊσμού».

Τζιτζικώστας: Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μετατρέπει την Θεσσαλονίκη σε Ειδομένη

"Με την πολιτική πίεση που ασκήσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλους τους προηγούμενους μήνες και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα πριν από λίγες μέρες στη Δικαιοσύνη ζητώντας την παρέμβασή της, αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν ήθελε. Να εκκενώσει την Ειδομένη τώρα, χωρίς άλλες αναβολές και δικαιολογίες", υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

 Ο κ. Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε να επικρίνει την Κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, παρατηρώντας ότι, "δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μετατρέπει τώρα τη Θεσσαλονίκη σε Ειδομένη, συγκεντρώνοντας εκ νέου όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα μετεγκατάστασης – φιλοξενίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία των οποίων δεν συνεννοήθηκε ούτε με τους Δήμους, ούτε με την Περιφέρεια".