X

Eurogroup: Δόση10,3 δις και κόντρα για το χρέος

To «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να δώσουν οι ΥΠΟΙΚ . Το χρέος διχάζει ΔΝΤ και Βρυξέλλες. Δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ant1news

 

Στα 10,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της δόσης για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG κατέληξε χθες στο να εισηγηθεί προς το Eurogroup, την έγκριση 10,3 δισ. ευρώ και σήμερα αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως».

Βέβαια, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί η εν λόγω δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα αυτά αναμένεται να ρυθμιστούν από την ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα με την κατάθεση τροπολογιών και στη συνέχεια να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα στην συνεδρίαση θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προσερχόμενος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

"Αισιοδοξία για συμφωνία επί της αρχής"

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

"Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος", δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. "Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε παραγωγικά με το Ταμείο", είπε, προσθέτοντας πως θα γίνει προσπάθεια για συμμετοχή του και στη χρηματοδότηση.

Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως "σίγουρα θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης, εξαιρουμένου ενός ευθέως κουρέματος", ενώ η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να είναι μέσα στο νομικό πλαίσιο που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Στόχος η συμφωνία με το ΔΝΤ

Σήμερα θα ακούσουμε από τους Θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε με το σωστό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. "Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε περισσότερο", σημείωσε.

Δεν θα γίνει κούρεμα στο χρέος, ξεκαθάρισε. Αυτό που θα δούμε είναι το ετήσιο βάρος. Αν χρειαστεί θα κινηθούμε για να άρουμε αυτά τα προβλήματα.

 

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ τόνισε ότι στόχος της συνάντησης είναι να έχουμε συμφωνία με το Ταμείο. Σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν την παρουσία του και γι’ αυτό δεν είναι επιλογή να συνεχίσουμε χωρίς αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αιτήματα του ΔΝΤ για το χρέος σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα και αυτά φαίνονται στην ανάλυση χρέους.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ και σημείωσε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση συμφωνήθηκε το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ αλλά δεν υπάρχει αντιδικία.

 

Για το θέμα του χρέους επεσήμανε ότι είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται. «Τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει δάνεια και τόκους. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα», τόνισε.

Μοσκοβισί: Συμφωνία με τη συμμετοχή όλων των θεσμών

Ελπίζω σήμερα να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Η μεταρρυθμισιτκή προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική και θαρραλέα», πρόσθεσε ο ίδιος, προσερχόμενος στο Eurogroup.

 

Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σημείωσε ότι το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι.

Σαπέν: Χρειάζεται ένα «λεπτομερές» σχέδιο για το χρέος

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.  Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ' απ' όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή. 

 

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος. 

Κατά την άφιξή του στο Eurogroup ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

«Είμαι αισιόδοξος μετά και από την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων κατά την είσοδό του, ωστόσο παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από πολλές μεταβλητές». 

Πρέπει να κλείσουμε σήμερα την αξιολόγηση ώστε να εκταμιευθεί η δόση για την Ελλάδα και να αποφευχθεί η κρίση ρευστότητας, τόνισε από την πλευρά τοτ ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ , προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Κάζιμιρ σημείωσε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη άλυτα, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο πρόγραμμα μπορεί να συζητηθεί σε μετέπειτα φάση.

Παραμένει η  απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το χρέος   

Παράγοντας της Ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι συμμετέχοντες στο EWG κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα".

Παρά τη σημαντική πρόοδο που πιστοποιούν στις διαπραγματεύσεις όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, Γερμανοί αναλυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν θα τελειώσει σήμερα οριστικά το πόκερ για το ελληνικό ζήτημα, κι αυτό λόγω της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα του χρέους.

"Ο Σόιμπλε μπορεί να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης" 

Μάλιστα, η Die Welt σημειώνει ότι όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς όπως αναφέρει δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

 

Εντούτοις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Παράλληλο όφελος από την ΕΚΤ

Εκτός από την εκταμίευση της δόσης η Ελλάδα περιμένει ακόμη μια θετική εξέλιξη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, που ...κλειδώνει με το πακέτο των δεκάδων νέων φόρων που τίθενται σε ισχύ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και εκεί αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων, ώστε να γίνονται και πάλι δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα για φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αν ληφθεί η απόφαση αυτή, δάνεια ύψους 10 δις ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ.

Άναψε... κερί για το Eurogroup ο αμερικανός πρέσβης

Συναισθανόμενος την κρισιμότητα του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, έστειλε τις ευχές του. Μάλιστα ανέβασε και μία φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter στην οποία φαίνεται να έχει ανάψει ένα κερί με την ευχή το σημερινό Εurogroup να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

ΚΚΕ: Όποια συμφωνία επιτευχθεί θα είναι από χέρι αντιλαϊκή

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΚΚΕ για το σημερινό Eurogroup, ενώ προτρέπει το λαό να οργανώσει την πάλη του.

«Η κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με προίκα τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, προίκα που θα μεγαλώνει για να πληρωθεί το χρέος και για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό προκαθορίζει ότι όποια συμφωνία επιτευχθεί σήμερα θα είναι από χέρι αντιλαϊκή» τονίζει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Τέλος στα «μνημόνια χωρίς ημερομηνία λήξης» μπορεί να βάλει ο λαός με την οργάνωση της πάλης του, με τον αγώνα του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».