X

Πάνω από 3000 πρόσφυγες έφυγαν από την Ειδομένη

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η επιχείρηση μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό σε κέντρα φιλοξενίας.

Ant1news

Περισσότεροι από 3000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν απομακρυνθεί από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης κι έχουν μεταφερθεί σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας το τελευταίο 48ωρο ενώ η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα. Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μουζάλας διαβεβαιώνει οτι μετά την Ειδομένη, σειρά έχει το Ελληνικό.

Χθες, Τετάρτη, μετακινήθηκαν 1.006 πρόσφυγες και μετανάστες με 20 λεωφορεία, τα περισσότερα εκ των οποίων κατευθύνθηκαν σε κέντρα που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης: τις αποθήκες «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο, το παλιό εργοστάσιο της «Σόφτεξ» στο Κορδελιό και τις αποθήκες «Φράκαπορ» στη Σίνδο. Μεμονωμένα λεωφορεία αναχώρησαν με προορισμό το Κουτσόχερο Λάρισας και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα και θα συνεχιστεί μέχρι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός.

Η εικόνα της ερήμωσης αρχίζει και είναι εμφανής όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες αστυνομικών από την εκκένωση που δημοσιεύθηκαν στο bloko.gr.

 

Την ίδια ώρα πάντως, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται ότι επέλεξαν τις προηγούμενες ώρες να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ειδομένη, όπως επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή.

 

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο αριθμός όσων προσφύγων παραμένουν αυτή τη στιγμή στον πρόχειρο καταυλισμό, υπολογίζεται ότι είναι αρκετά μικρότερος, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η επίσημη καταγραφή πριν απ’ την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης, έκανε λόγο για περίπου 8.500 εγκλωβισμένους στην Ειδομένη.

 

Στο μεταξύ σύμφωνα με την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι ζημιές από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής τους τελευταίους δύο μήνες ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

 

Οι σκηνές γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή έχουν απομακρυνθεί  και η διοίκηση εκτιμά πως το επόμενο δεκαήμερο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και τα δρομολόγια θα επανέλθουν.

 

Κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιθεωρεί τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της και ο στόχος είναι, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να δρομολογούνται επτά από τα εννέα τρένα που έκαναν δρομολόγια πριν ξεκινήσει ο αποκλεισμός και διακοπούν.

 

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού για το προσφυγικό, το τελευταίο 24ωρο ένας άνθρωπος έφτασε στη Χίο από τα τουρκικά παράλια. Για την Ειδομένη δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.