X

Κόντρα Αθήνας - Ύπατης Αρμοστείας για τους απ-“εγκλωβισμένους” της Ειδομένης

Τι λέει ο ΟΗΕ. Tι απαντά το Μαξίμου. Επικρίσεις και από τα κόμματα. “Νέα Ειδομένη” στήθηκε στο Πολύκαστρο.

Ant1news

Την ανησυχία της για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις «όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Την ώρα που μια "...νέα Ειδομένη" έχει στηθεί λίγα χιλιόμετρα μακριά απο τον άτυπο καταυλισμό σα σύνορα που μόλις εκκενώθηκε, κάτι με το οποίο συμφωνούσε όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία. Ωστόσο, όπως τονίζει «οι συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένους από τους χώρους στους οποίους μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες υπολείπονται σημαντικά των ελάχιστων προδιαγραφών».

Σημειώνει ότι «ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εργοστάσια, όπου έχουν στηθεί σκηνές σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Ο αερισμός του χώρου καθώς και η παροχή φαγητού, νερού, τουαλετών, ντους και ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανεπαρκείς. Οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία από την Ειδομένη έλαβαν ελάχιστες πληροφορίες για τις συνθήκες στους νέους χώρους αλλά και για τη διάρκεια παραμονής τους εκεί».

 

Η Ύπατη Αρμοστεία «ανησυχεί και για τις οικογένειες που διαχωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Καταγράφηκαν επίσης κάποιες αυθόρμητες αφίξεις οικογενειών προσφύγων, που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια, σε διάφορους χώρους φιλοξενίας που είναι ήδη υπερπλήρεις».

Όπως σημειώνει με έμφαση η Ύπατη Αρμοστεία, «στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να ικανοποιούν τις ελάχιστες ανθρωπιστικές προδιαγραφές, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές δομές και να προετοιμαστούν άμεσα για τη στέγαση προσφύγων».

Μαξίμου: προκαλεί έκπληξη η ανακοίνωση της Υπ. Αρμ.

Μακροσκελή απάντηση εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην οποία εκφράζει την έκπληξη του για τις θέσεις της Αμροστείας, μόλις μία ημέρα μετά την ομαλή εκκένωση της Ειδομένης

Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού αναφέρεται μεταξύ άλλων, "έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, που χαιρετίσθηκε θερμά απο όλους και πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη απουσία βίας.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά και επικεντρώνεται στο ότι «ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας». Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές".

Αφήνοντας σκληρές αιχμές για την στάση της Υπατης Αρμοστείας, η Κυβέρνηση αναφέρει ότι απλώς κριτικάρει χωρίς να βοηθάει στην δημιουργία τέτοιων χώρων, όπως κάνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί, σημειώνοντας ότι "πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους. Θεωρούμε, την έστω και άκομψα διατυπωμένη ανακοίνωσή της σαν μια κατάθεση διάθεσης ώστε ουσιαστικά, πρακτικά και υπό συνθήκες επείγοντος, να βοηθήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο της, αξιοποιώντας τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει, προς όφελος της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Εντέλει, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πάντα ένα πρακτικό και επείγον ζήτημα.

 

Γκιουλέκας: Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν πριν αρχίσει η εκκένωση

«Κανείς δεν είπε πού πήγαν οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν από την Ειδομένη πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση».

Αυτό ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης, αλλά και για τον διεθνή αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε στη χώρα τους τελευταίους μήνες η γενικότερη εικόνα του καταυλισμού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας, οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν νωρίτερα από την Ειδομένη αυτήν τη στιγμή «ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα μόνοι τους» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι; Τι ζητούν, πού θα μείνουν, τι θα κάνουν με τα παιδιά τους;», ενώ αναρωτήθηκε ποιο ήταν, τελικά, το επιχειρησιακό σχέδιο.

Ποτάμι: τίτλοι τέλους ή απαρχή νέων δυσάρεστων καταστάσεων;

Σε ανακοίνωση του για τις εξέλιξεις το Ποτάμι αναφέρει:

Ο καταυλισμός – ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο οποίος «άνοιξε» πριν από έναν περίπου χρόνο, με την ενθάρρυνση των κυβερνώντων σε πρόσφυγες και μετανάστες «να περνάνε απλά και να φεύγουν», όπως έλεγε η τότε υπουργός. Βολεύτηκε τότε η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ δε θα έκλειναν ποτέ! Εγκληματική ανευθυνότητα ή πολιτική ανικανότητα; Ή και τα δύο;

 

Κι έκλεισε η Ειδομένη φυσικά χωρίς σχεδιασμό, κυρίως χωρίς μέριμνα για τη βεβαιότητα μετακίνησης των ανθρώπων σε άλλες αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας: έχουν εγκατασταθεί όλοι σε συγκεκριμένες, θεσμοθετημένες δομές; Έχει αποτραπεί το ενδεχόμενο αρκετοί εξ αυτών, εκατοντάδες ή και χιλιάδες, που περιπλανώνται μόνοι τους με τα πόδια, να κατευθυνθούν σε άλλες συνοριακές περιοχές για στήσιμο ίσως μίας νέας «Ειδομένης»;

Έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των ανθρώπων και των κοινοτήτων στις οποίες ενδεχομένως θα εγκατασταθούν αυθαίρετα και τι γίνεται με τα χιλιάδες παιδιά, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται τραγικές συνθήκες διαβίωσης αλλά και πολλαπλούς κινδύνους; Επιτέλους, ποιες ενέργειες κάνει σήμερα η κυβέρνηση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία μετεγκατάστασης πολλών χιλιάδων προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε.; Μήπως ξεχάστηκε ένθεν κακείθεν;

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δε θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων. Το Ποτάμι όμως πάντοτε θα υπενθυμίζει την καταστροφική πολιτική όσων τον δημιούργησαν, τον συντήρησαν ή τον χρησιμοποίησαν για τις δικές τους σκοπιμότητες…