X

Τσίπρας: πρόσφορο έδαφος για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Φαύλος κύκλος το εμπάργκο της ΕΕ και τα αντιμέτρα της Ρωσίας, πλήττουν το εμπόριο. Και τουριστικό κάλεσμα στους Ρώσους, από τον Πρωθυπουργό.

Ant1news

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και στα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA NOVOSTI, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι, «Οι κυρώσεις της ΕΕ και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική μας συνεργασία, ωστόσο πεποίθησή μας αποτελεί  ότι υπάρχουν τομείς, όπως οι επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές και τους λιμένες, αλλά και η ενέργεια και ο τουρισμός, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε και μπορούμε να έχουμε πρακτικά, απτά αποτελέσματα.

 Έχουμε την πρώτη έκφραση ενδιαφέροντος από ρωσικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στον τουρισμό, η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ασφαλή και φιλόξενο προορισμό. Ξεπεράσαμε τα όποια προσκόμματα δημιουργήθηκαν λόγω της αλλαγής συστήματος θεωρήσεων Schengen, ενισχύουμε τα Προξενεία μας στη Ρωσία με δεκάδες νέα στελέχη και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στη σημαντική ζήτηση που υπάρχει από τους Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Παράλληλα, θεωρώ απαραίτητη, όπως έχω τονίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επανεκκίνηση του διαλόγου για φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες. Στον τομέα της ενέργειας, πέραν της πρόσφατης συμφωνίας Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom, σήμερα θα υπογραφεί μια ακόμη σημαντική συμφωνία Rozneft-ΕΛΠΕ». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος ειδικά στα προβλήματα που έχουν προκύψει από το εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα αντίστοιχα αντιμέτρα, υπογράμμισε, «είναι  σαφές ότι οι ευρωρωσικές σχέσεις είναι επιβαρυμένες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκή χώρα και σέβεται απόλυτα τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ανήκει.

Παράλληλα, στηρίζει σταθερά κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για την εξασφάλιση της ειρήνης επί τη βάσει των Συμφωνιών του Μινσκ και την ενίσχυση της εκεί Αποστολής ΟΑΣΕ. Έχει δε, επιπλέον ενδιαφέρον για την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία και λόγω των δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών ελληνικής καταγωγής που διαμένουν σε περιοχές συγκρούσεων.

Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, ούτε να διασφαλίσουμε την τήρηση του διεθνούς δικαίου, εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορικής. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς συνεργασία και διάλογο με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία προτάσσει τη διπλωματία ως το κεντρικό μέσο για επίλυση διαφορών, ενώ προωθεί την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής της.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά κυρίως, των ισχυρών ιστορικών, πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μας με τον ρωσικό λαό, έχουμε επανεκκινήσει και αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Επισκέφθηκα δύο φορές τη Ρωσία, όπου είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν, συναντήθηκα άλλες δύο φορές με τον Πρωθυπουργό κ. Μεντβέντεφ, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός υπουργικών επαφών και συγκλήθηκε η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που ήταν ανενεργή εδώ και καιρό. Σήμερα, θα υπογράψουμε με τον Πρόεδρο Πούτιν  Πολιτική Διακήρυξη για την αναβάθμιση των σχέσεών μας. 

Στη συνέχεια κι αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δήλωσε, «στο πρόσφατο παρελθόν η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και ορισμένα μέσα του εξωτερικού, υπερέβαλαν στην καταγραφή ιδιαίτερα αρνητικών εκτιμήσεων για την πορεία των οικονομικών δεδομένων. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική και διέψευσε τα αρνητικά σενάρια.

Η πορεία της οικονομίας ήταν κατά πολύ καλύτερη των προβλέψεων. Για το 2016 προβλέπουμε επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο. Ειδικά έπειτα από τις θετικές εξελίξεις του πρόσφατου Εurogroup και την αναμενόμενη τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, με την προώθηση του νέου επενδυτικού νόμου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε για ακόμη μια φορά τις προσδοκίες».

Τέλος στο ερώτημα πως κρίνει τις ρωσικές πρωτοβουλίες στη Συρία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογράμμισε, «η Συριακή κρίση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Είναι επομένως για εμάς πολύ σημαντικός ο άμεσος τερματισμός κάθε επίθεσης κατά αμάχων, η τήρηση της εκεχειρίας και η εξασφάλιση της ειρήνης, προκειμένου να τερματιστεί η τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση, εντός και εκτός της Συρίας, και να ενισχυθεί η σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο αυτό, τόσο διπλωματικά όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως δε την αποτελεσματική και συντονισμένη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν, έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό μας διάλογο επί περιφερειακών θεμάτων, όπως το Συριακό».