X

“Τροχάδην” για τις αλλαγές προκειμένου να εκταμιευθούν τα 7,5 δις

Αγώνα δρόμου κάνει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η υποδόση. Ποια είναι τα “αγκάθια”.

Ant1news

Μάχη με το χρόνο δίνει η Κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει αρκετές αλλαγές και τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.  

Όσον αφορά στα “αγκάθια” που παραμένουν, τα κυριότερα είναι:

-     Η πώληση των “κόκκινων” δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως οι δανειστές είναι θετικοί στο να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μη δημιουργηθεί ανάγκη για νέα μέτρα.

-     Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Υπάρχει συμφωνία για να υπάρξει παράταση ενός μήνα για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τους επενδυτές.

-     Αλλαγές στο νομικό καθεστώς του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση πώλησης όσων μεταβιβάζονται σε αυτό. Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει μεταξύ άλλων να εξυγιανθούν ΔΕΚΟ, αν χρειαστεί ακόμη και να πωληθούν κάποιες εξ αυτών, όμως εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ», όπως αυτές που αφορούν πχ. την ύδρευση.

-     Παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ΕΚΑΣ, τόνισε ωστόσο ότι αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά ποσά από τους δικαιούχους, από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, το εισόδημα που θα χάσουν «θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί».

-     Αλλαγές σε φράσεις και λέξεις σε διάφορες διατάξεις των νόμων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και κάποιες διορθώσεις στις διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι άνευ ουσίας, ενώ ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες για τον «κόφτη» ότι η ενεργοποίησή του δεν είναι ορατή, καθώς, εξαιτίας των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης και του ότι η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνονται τα θετικά της μεγέθη.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο. «Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.