X

Guardian: “Ούτε για ζώα” οι χώροι φιλοξενίας μετά την Ειδομένη

Ο βρετανικός Guardian «σιγοντάρει» τις σχετικές ανησυχίες που εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ant1news


Στη... «γραμμή» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ο βρετανικός Guardian. Περιγράφοντας τους χώρους φιλοξενίας στους οποίους έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες και μετανάστες που απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη αναφέρει, χαρακτηριστικά, πως «δεν κάνουν ούτε για ζώα».

Η εφημερίδα, που επικαλείται επώνυμες μαρτυρίες εθελοντών αλλά και «φωτογραφικά στοιχεία», υποστηρίζει ότι σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις δεν υπάρχει ούτε τρεχούμενο νερό.

Ο Guardian αναφέρεται συγκεκριμένα σε φωτογραφίες από το χώρο φιλοξενίας στη Σίνδο, με «σειρές σκηνών που έχουν στηθεί σε αποθήκες πάνω σε βρώμικα τσιμέντα».

 

Εθελόντρια καταγγέλλει, επωνύμως, ότι «δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ιατρική φροντίδα, και φυσικά κανείς διερμηνέας, προβλέψεις για βρέφη, περιβαλλοντική αξιολόγηση ή σχέδια εγκατάλειψης σε έκτακτη ανάγκη. Οι συνθήκες στα στρατόπεδα είναι αποκρουστικές, από καταθλιπτικές και αποστειρωμένες μέχρι, ουσιαστικά, επικίνδυνες και ακατάλληλες ακόμη και για ζώα».

«Ανυπαρξία τρεχούμενου νερού, λουτρών, ρεύματος ή καυσόξυλων» σε δεύτερο χώρο έξω από τη Θεσσαλονίκη περιγράφει, επίσης επωνύμως, συνάδελφός της.  Προσθέτει, ότι υπάρχουν έξι χημικές τουαλέτες για χίλια άτομα και  σημειώνει πως είναι αδύνατο για τους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτημα ασύλου επειδή δεν υπάρχει Wi-Fi».