X

Δεν βγήκε “λευκός καπνός” από την τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα του ΕΚΑΣ και των «κόκκινων» δανείων. Αναζητείται σημείο επαφής για την εκταμίευση της υποδόσης του Ιουνίου.

Ant1news


Ανοιχτά παρέμειναν βασικά πεδία της διαπραγμάτευσης παρά την τρίωρη, και πλέον, τηλεδιάσκεψη της Κυριακής των κυρίων Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, κατά την οποία δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όπως παραδέχθηκαν κυβερνητικές πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με την ελληνική πλευρά να υποβάλλει και αντιπροτάσεις με την προσδοκία η συμφωνία να έχει επιτευχθεί έως την προσεχή Τετάρτη.

Τα ανοικτά μέτωπα

Οι θεσμοί δεν φαίνεται να πείθονται από το σχεδιασμό και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει τρύπα στον Προϋπολογισμό από τη μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ .

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, παραμένει σταθερή στη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Βουλής, πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν αναδρομικά την παροχή που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016.

Η κυβέρνηση προτείνει το δημοσιονομικό κόστος της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ να καλυφτεί από το Ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συσταθεί προσεχώς.

Στον αέρα βρίσκεται και το ζήτημα των δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds . Στην τηλεδιάσκεψη, πάντως, έκλεισαν έξι τεχνικά από τα συνολικά επτά  θέματα που υπήρχαν στο ζήτημα των δανείων ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται «να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα (ΕΚΑΣ, Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κόκκινα δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) πριν από την 1η Ιουνίου, ώστε να προχωρήσει τόσο η διαδικασία της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ., όσο και να επικυρωθεί η απόφαση για επαναφορά του waiver.