X

Μαίνεται η κόντρα για τις offshore των βουλευτών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Υπερασπίζεται την διάταξη ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ant1news

Συνεχίζεται η κόντρα ξέσπασε μετά από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περιλαμβάνεται ρύθμιση που επιτρέπει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, βουλευτές και υπουργούς, να διαθέτει offshore εταιρείες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» με την Ελλάδα χώρες.

Ο νέος νόμος για τις offshore εταιρίες διορθώνει το νομικό κενό που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους, δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αντιπολίτευση.

Όπως εξήγησε, το 2010 είχε ψηφιστεί νομοθετική διάταξη η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες βουλευτών και άλλων κατηγοριών, που υποβάλλουν φορολογική δήλωση “πόθεν έσχες”, αλλά ο νόμος ήταν ασαφής με αποτέλεσμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εγείρει θέμα νομιμότητας.

Ο νέος νόμος «διορθώνει το νομικό κενό που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους» επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης, και πρόσθεσε ότι το νομικό αυτό κενό έπρεπε να καλυφθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου (Greco). Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε: “φωνάζει ο κλέφτης”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη και τόνισε ότι αυτό θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί στη Βουλή. Υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο είχε 7,5 χιλιάδες σελίδες που θα έπρεπε να διαβαστούν σε 48 ώρες, συμπληρώνοντας πως «αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είχε σκοπό να το περάσει στα ψιλά».«Σήμερα ρωτάμε γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση, ας δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η διάταξηψ συμπλήρωσε.

«Κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του ηθικού πλεονεκτήματος της Κυβέρνησης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, που προανήγγειλε την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης σχετικά με τη διάταξη για τις offshore.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM», ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «σκανδαλώδης τροποποίηση της νομοθεσίας Πόθεν Έσχες από την Κυβέρνηση», που δίνει δικαιώματα κατοχής εξωχωρίων εταιρειών σε πολιτικά πρόσωπα.

Κλιμακώνοντας την αντίδρασή της η ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη. Ακολούθησε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, που καλούσε "την συνήθως λαίστατη εκπρόσωπο του κ. Τσίπρα να απαντήσει για την offshoreΣΥΡΙΖΑ". 

Είχε προηγηθεί δήλωση της κ. Γεροβασίλη, η οποία ζητούσε "διευκρινίσεις από τον κ. Μητσοτακη". Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανήλθε, μετά την ανακόινωση της ΝΔ,  εκτιμώντας πως "οι επικοινωνιακοί «πύραυλοι» της Νέας Δημοκρατίας, είτε δεν ξέρουν να διαβάζουν, είτε έχουν χάσει κάθε ίχνος πολιτικής σοβαρότητας".

«Εμείς αυτή τη διάταξη την καταψηφίσαμε... Αυτός ο νόμος έχει “τέρατα” ούτως ή άλλως. Είναι ένας νόμος με τον οποίο, με δύο άρθρα, χαρίστηκαν οριστικά όλα τα στοιχεία που συνιστούν προβλήματα διαπλοκής στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια», σχολίασε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

«O ελληνικός λαός περιμένει, από τον κ. Πρωθυπουργό εξηγήσεις», διαμηνύει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, που διερωτάται: «Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore; Ποιό είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν τον νόμο ΠΑΣΟΚ που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;»

«Οι δικαιολογίες που ψιθυρίζουν είναι αστείες και τους εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Η άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης είναι η μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση», καταλήγει.

«Oι πολιτικοί δε μπορεί να έχουν ούτε offshore ούτε λεφτά στο εξωτερικό και όσοι έχουν, πρέπει να υποχρεωθούν να φέρουν τα λεφτά πίσω. Δε μπορεί να λέει κάποιος ότι “θέλω να σώσω την Ελλάδα αλλά τα δικά μου λεφτά θα είναι ασφαλή κάπου στο εξωτερικό”» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το πρωί στο Mega και πρότεινε σε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν στη νομοθέτηση όλων των παραπάνω. Το Ποτάμι, πάντως, είχε υπερψηφίσει την επίομαχη διάταξη στη Βουλή.