X

Ανοίγει και πάλι ο "φάκελος" του θανάτου του σμηναγού Ηλιάκη

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, θα διερευνήσει την πιθανότητα η πτώση του αεροσκάφους να προήλθε από εσκεμμένη ενέργεια του τούρκου πιλότου.

Ant1news

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του σμηναγού, Κωνσταντίνου Ηλιάκη, όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε μετά από εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά κοντά στην Κάρπαθο, θα διερευνηθεί και πάλι η υπόθεση, που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη,  είχε επικυρώσει με απόφασή της την εκδοχή του ατυχήματος που αποδόθηκε σε ανθρώπινο λάθος του τούρκου πιλότου, τον οποίο μάλιστα τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας είχε καταδικάσει το 2008 για ανθρωποκτονία από αμέλεια, επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 4 ετών.

Αφορμή για την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε καταγγελία που είχε κάνει στη Βουλή πτέραρχος ε.α., ο οποίος είχε μιλήσει για κατάρριψη του ελληνικού μαχητικού από το τουρκικό αεροσκάφος και είχε ζητήσει να γίνει έρευνα.

Η επίσημη εκδοχή των επιτελείων Ελλάδος και Τουρκίας τότε είχε κάνει λόγο για σύγκρουση των δύο αεροσκαφών ύστερα από επαφή των πτερυγίων τους.

Η εκδοχή, την οποία θα διερευνήσει η Εισαγγελία της Αθήνας, δίνει άλλη εικόνα στα γεγονότα, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος χειριστής Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτυπώντας με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, το οδήγησε σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση, στέλνοντας τον στον θάνατο, ενώ θα διερευνηθεί και η περίπτωση ο Τούρκος να εξαπέλυσε πύραυλο.

Αυτές οι εξελίξεις συνέπεσαν με την τέλεση σήμερα στην Κάρπαθο της επιμνημόσυνης δέησης για τα 10χρονια από το θάνατο του ήρωα της πολεμικής μας αεροπορίας.  

Ο αρχηγός ΓΕΑ, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί την Τουρκία για να συναντηθεί με τον ομόλογο του έστειλε αυστηρό μήνυμα στην άγκυρα και είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του, « θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που προσπαθείτε να κατοχυρώσετε τις παράλογες και άνομες επιδιώξεις σας».