X

Αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης έως τις 15 Ιουνίου

Έχουμε κλείσει το 99% των εκκρεμοτήτων, δήλωσε ο Σταθάκης. Είμαστε κοντά στην εκταμίευση τόνισε ο Ντομπρόβσκις. Παραμένει το αγκάθι.. των "κόκκινων δανείων".

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας πως είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης, η οποία πιθανότατα θα γίνει ως τις 15 Ιουνίου.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν, είναι να βγει πρώτα η έκθεση της τρόικας και στη συνέχεια να περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια 5 χωρών.

Το μοναδικό «αγκάθι» που παραμένει είναι αυτό των «κόκκινων δανείων», το οποίο όμως ενδέχεται νε μεταφερθεί για αργότερα.

Ενδεχομένως το ζήτημα να αποτελέσει αντικείμενο νέας τηλεδιάσκεψης σήμερα με τους θεσμούς στην οποία όμως ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θα παρευρεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο Γιώργος Σταθάκης απουσιάζει λόγω υποχρέωσης στον ΟΟΣΑ.

Σταθάκης: έχει κλείσει το 99% των εκκρεμοτήτων

Την εκτίμηση ότι έχει «κλείσει» το 99% των εκκρεμοτήτων, σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC, από το Παρίσι όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε φθάσει λίγο - πολύ σε συμφωνία» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, χωρίς περαιτέρω σημαντικές καθυστερήσεις και απέδωσε τις πρόσφατες ολιγωρίες στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος.

«Υπάρχουν ορισμένα πολύ ευαίσθητα θέματα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης» έσπευσε να διευκρινίσει.

Ντομπρόβσκις: η εκταμίευση είναι κοντά

Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ είναι «πολύ κοντά», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο - ένας οδικό χάρτης - στον οποίο έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι σ’ αυτόν τον οδικό χάρη, περιλαμβάνεται τόσο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όσο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

«Εναπόκειται στην Ελλάδα η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και η εφαρμογή όλων των αναγκαίων δράσεων για την απελευθέρωση της δεύτερη δόσης» σημείωσε καταλήγοντας.