X

Νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης

Το σκάφος με πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε νότια των Καλών Λιμένων. Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης.

Ant1news

Οι σοροί εννέα μεταναστών έχουν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης όπου ναυάγησε αλιευτικό σκάφος με περισσότερους από 600 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν άρχισε να βυθίζεται. Στην επιχείρηση συμμετέχουν παραπλέοντα πλοία και  σκάφη του λιμενικού. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τουλάχιστον 340 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. 

Αν και το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε σε θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Αιγύπτου, άμεση ήταν η κινητοποίηση των Ελληνικών λιμενικών Αρχών σε συνεννόηση με τις αιγυπτιακές Αρχές. 

Ο συντονισμός της γιγαντιαίας επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι διασωθέντες βρίσκονται σε νορβηγικό πλοίο και απ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν θα αποβιβαστούν στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταφέρονται στην Ιταλία 242 μετανάστες καθώς και η σορός ενός από τους τέσσερις μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο και άλλοι 75 μετανάστες και 2 σοροί στο Πορτ-Σάιντ της Αιγύπτου. Ακόμη 16 μετανάστες μεταφέρονται στην Τουρκία και 7 στη Μάλτα. 

Με εντολή αρχηγού ΓΕΕΘΑ δύο σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας από Χίο και Ρόδο βρίσονται στο Καστέλι, σε ετοιμότητα. 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πιθανότατα είχαν ξεκινήσει από την βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.