X

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του EWG

Αγωνία για την απόφαση που ενδέχεται να ξεκλειδώσει την υποδόση και την επαναφορά του waiver. Ποια είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν και απειλούν… την αξιολόγηση.

Ant1news

Η πιο «μεγάλη μέρα» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η σημερινή, καθώς συνεδριάζει το Euro Working Group και η κυβέρνηση αναμένει μια θετική εισήγηση, η οποία θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της υποδόσης και το άνοιγμα του δρόμου για την επαναφορά του waiver.

Και μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στην ψήφιση όλων των επώδυνων προαπαιτούμενων, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες γκρίζες ζώνες οι οποίες απειλούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Κυριότερο πρόβλημα είναι η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Θέση για το θέμα έλαβε χθες και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, «για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμμαχος για την ελληνική πλευρά η πρόθεση κι από πλευράς των εταίρων να τελειώνουν… με το ελληνικό θέμα καθώς επίκειται το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit και κανείς δεν θα ήθελε μια επιπλοκή που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ τω θιασωτών της αποχώρησης από την ΕΕ, στη Βρετανία.

Ότι και να γίνει όμως τα δύσκολα για την κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ, καθώς από το Σεπτέμβριο θα ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο των εργασιακών που θα είναι το κεντρικό σημείο της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκεί μένει να δούμε τι θα γίνει με τις απαιτήσεις των δανειστών επί της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και την κατάργηση όπως έχει ακουστεί του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Φοροκαταιγίδα

Παράλληλα με όλα αυτά έρχεται και η υλοποίηση των επώδυνων για την κοινωνία μέτρων που ψηφίστηκαν και μεταφράζονται σε φόρους 30 εκ. ευρώ μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι η εισπραξιμότητα, η οποία θα καθορίσει τις εξελίξεις γιατί μια μεγάλη απόκλιση λόγω φορολογικής κόπωσης της κοινωνίας, θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση του «κόφτη», με ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος.

Οι φόροι του εξαμήνου

1.Φόρος εισοδήματος: Αναμενόμενα έσοδα 3 δισ. ευρώ

2.ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 5 ή 6 δόσεις. Είσπραξη 2,66 δισ. ευρώ

3.Αύξηση παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς-συνταξιούχους

4.Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τα δύο τελευταία ενεργοποιήθηκαν από αρχές Ιουνίου.

Επίσης, στα τέλη του έτους, όπως κάθε χρόνο, καταβάλλοντα τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ κάθε μήνα, όσοι έχουν ενταχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση που τους έχει οριστεί.

Ωστόσο, και φέτος θα επαναληφθεί το περσινό σκηνικό, αφού από τον Ιούλιο και μετά θα χρειάζεται να πληρώνουν παράλληλα φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αφού το σχέδιο προκειμένου να μην υπάρξει συσσώρευση υποχρεώσεων το β' εξάμηνο του έτους κόλλησε, καθώς η διαδικασία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων δεν ξεκίνησε τον Απρίλιο και έτσι η εκκαθάριση πήγε πίσω και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνει στα τέλη Ιουλίου.