X

“Τροχάδην” για τα έσοδα και την δόση των 7,5 δις

«Μαχαίρι» σε 200.000 συντάξεις και «προείσπραξη» του ΕΝΦΙΑ από τις επιστροφές φόρου επιστρατεύει η Κυβέρνηση. "Εμπλοκη" στην εκταμίευση της υποδόσης.

Ant1news

Προσωρινή "εμπλοκή" στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έδωσε, την Τετάρτη, το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης. Ανέβαλε τη σχετική απόφαση έως ότου εφαρμοσθούν όλα τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που είχε στείλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Αθήνα, πάντως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Euroworking Group της Πέμπτης θα επιβεβαιώσει και τυπικά ότι Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα κι εν συνεχεία θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες ήταν η συμφωνία για το Ελληνικό η οποία ολοκληρώθηκε χθες με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development.  

Σε μια προσπάθεια να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση δημοσίευσε εσπευσμένα στο ΦΕΚ υπουργική απόφαση, στην οποία προβλέπονται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που θα φτάσουν μέχρι και 40%. 

Σε αυτό το μήκος κύματος η κυβέρνηση «επιστράτευσε» και την παρακράτηση της επιστροφής φόρου ώστε να γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ. Στην ουσία «παγώνουν» οι επιστροφές φόρου μέχρι τον Αύγουστο, για όσους φορολογούνται για τα ακίνητά τους, ώστε να βγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και να γίνει ο συμψηφισμός και η αφαίρεσή του ΕΝΦΙΑ από το ποσό της επιστροφής. Στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

 

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε βέβαιος ότι, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει το ξεμπλοκάρισμα της εκταμίευσης της δόσης για την Ελλάδα. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις», δήλωσε σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι.

Ανάλογη βεβαιότητα εξέφρασε και η Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώνεται και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση. «Έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα. Είμαστε, πλέον, στη διαδικασία της έγκρισης των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων όπου χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Ό,τι έχουμε υποσχεθεί το κάνουμε. Με διαρκή αγώνα, να βγούμε από την κρίση, με την κοινωνία όρθια».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου σύντομα θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για χαλάρωση των capital controls και σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.