X

ISIS: αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο

Γελούσε ο 29χρονος την ώρα που σκορπούσε το θάνατο. Βαρύ το πένθος στις ΗΠΑ. Διεθνής κατακραυγή για το μακελειό. Σάλος απο τα tweets του Τραμπ.

Ant1news

Ο τρόμος επέστρεψε στις ΗΠΑ. Με ανακοίνωση στον επίσημο ραδιοφωνικό σταθμό του, το Ισλαμικό Κράτος, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο που κόστισε την ζωή 50 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ένας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου στην Αμερική πραγματοποίησε μια "αποστολή σταυροφορίας" σε νυκτερινό κλαμπ για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό εξ αυτών, πριν σκοτωθεί», ανέφερε εκφωνητής σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ISIS.

Χθες, ιστοσελίδα που συνδέεται με τους τζιχαντιστές επιβεβαίωνε ότι ο μακελάρης του Ορλάντο ήταν μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Είναι η δεύτερη πιο αιματηρή επίθεση που σημειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και μετά την ανάληψη της ευθύνης απο τον ISIS οι Αμερικανοί φοβούνται για τα χειρότερα.

Δείτε τα ονόματα και τις φωτογραφίες των θυμάτων 

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για έναν αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό. 

 

Όπως έγινε γνωστό εργαζόταν από το 2007 για τη G4S, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου, και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με την G4S, ο Όμαρ Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό. Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI.

Οπως αναφέρουν διασωθέντες, ο 29χρονος γελούσε την ώρα που σκορπούσε το θάνατο στο κλαμπ.

«Ήταν βίαιος και ψυχολογικά διαταραγμένος»

Η πρώην σύζυγός τους δήλωσε ότι ο δράστης ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος και είχε βίαιη συμπεριφορά, αλλά μολαταύτα είχε επιδιώξει να γίνει αστυνομικός. Η Σιτόρα Γιουσούφι είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μετέδωσε το CNN ότι την «έσωσαν» μέλη της οικογένειάς της από τον πρώην σύζυγό της έπειτα από τέσσερις μήνες ενός ταραχώδους γάμου που κατέληξε σε διαζύγιο.

Η πρώην σύζυγος του Ματίν είπε πως πιστεύει ότι ο Ματίν, που την κακοποιούσε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, είχε διπολική διαταραχή.«Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που νοιαζόταν για την οικογένεια, του άρεσε να αστειεύεται, του άρεσε να περνάει καλά, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες που ήμασταν παντρεμένοι είδα την αστάθειά του. Είδα ότι ήταν διπολικός και ότι γινόταν έξαλλος από το τίποτα. Τότε άρχισα να ανησυχώ για την ασφάλειά μου», δήλωσε.

 

Η Σιτόρα Γιουσούφι, που είπε ότι γνώρισε τον Ματίν μέσω Διαδικτύου πριν από επτά χρόνια, δήλωσε πως η κακοποίησή της έγινε τόσο σοβαρή που η οικογένειά της αναγκάστηκε να τη «διασώσει» και περιέγραψε τη νύχτα που εγκατέλειψε όλα τα υπάρχοντά της κι έφυγε από το σπίτι. 

Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια. Είχε προσελκύσει την προσοχή των αστυνομικών αρχών για πρώτη φορά το 2013, όταν είχε κάνει σχόλια προς συναδέλφους του «που άφηναν να εννοηθεί ότι είχε κάποια σχέση με τρομοκράτες», σύμφωνα με τον Χόπερ. Αλλά η έρευνα έκλεισε έπειτα από δύο ανακρίσεις καθώς δεν κατέστη δυνατό να «επαληθευτεί το περιεχόμενο» όσων είχε πει.

Κατόπιν είχε ανακριθεί εκ νέου για τις σχέσεις του με έναν τζιχαντιστή αμερικανό βομβιστή καμικάζι, τον Μόνερ Μοχάμαντ Αμπουσάλχα, ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν δόθηκε συνέχεια.

Το FBI έκανε λόγο για τη «συμπάθειά του προς αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία» αναφερόμενο στο ισλαμιστικό κίνημα. Αλλά σύμφωνα με τον πατέρα του υπόπτου, τον Μιρ Σιντίκι, η πράξη του γιου του «δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία». Εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί διότι ορισμένες φορές είχε δει άνδρες να επιδίδονται σε περιπτύξεις μπροστά στο παιδί του.

 

Η Αμερική θρηνεί για τα δεκάδες θύματα. Με σβηστά τα φώτα στα μεγάλα κτίρια και με ολονυχτίες με κεριά οι Αμεριανοί απέτισαν φόρο τιμής τους 50 νέους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Από την Πενσυλβάνια μέχρι τον Παναμά και από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Χιλή, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν κρατώντας αναμμένα κεριά. Η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

 

Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν απερίφραστα  το μακελειό στο κέντρο διασκέδασης. Ολάντ, Πούτιν, Κάμερον, Ρέντσι, Ραχόι, Μισέλ, Νετανιάχου και άλλοι έκαναν λόγο για "βάρβαρο έγκλημα" και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος και υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σχόλιό του στο twitter κάνει λόγο για άθλια πράξη μίσους και τρομοκρατίας. 'Οι σκέψεις μας είναι στα αθώα θύματα και τις οικογένειές τους".

 

Την ίδια ώρα σάλο έχουν προκαλέσει τα tweets του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ για το μακεκλειό. Τόνισε οτι προέβλεψε πως θα διαπράττονταν επιθέσεις στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τρομοκράτες και επανέλαβε την έκκλησή του να απαγορευθεί συλλήβδην η είσοδος μουσουλμάνων γεννημένων στο εξωτερικό στην αμερικανική επικράτεια, σε ανάρτησή του στο Twitter που προκάλεσε τις επικρίσεις χρηστών του διαδικτύου.

Κατακραυγή έχει προκαλέσει και το πρωτοσέλιδο τουρκικής εφημερίδας που δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο «50 ανώμαλοι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ».