X

Εκκενώνεται ο “καταυλισμός” στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου (φωτο)

Περισσότεροι απο 1.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν την πρώτη ημέρα. Ένταση με αλληλέγγυους. Συνεχίζεται αύριο η επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε, μετά απο περίπου 12 ώρες, η επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο ...γνωστό βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Από την πρώτη στιγμή εκκένωσης της Ειδομένης είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών και από τους τρεις άτυπους καταυλισμούς (τα δύο βενζινάδικα και το ξενοδοχείο) στην ευρύτερη περιοχή.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν από νωρίς στην περιοχή συνοδεύοντας πρόσφυγες και μετανάστες στα λεωφορείς που τους μετέφεραν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, αλλά  και για αποτρέψουν τυχόν προσπάθεια παρεμπόδισης απο "αλληλέγγυους" της όλης προσπάθειας μετακίνησης.

 

 

Βάσει του απολογισμού της πρώτης ημέρας της επιχείρησης μετεγκατάστασης, συνολικά 1.100 άνθρωποι απο την Συρία και 58 απο το Ιράκ, μετακινήθηκαν με 31 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, κυρίως στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Βασιλικά.

Ένταση με αλληλέγγυους και κατοίκους

Νωρίς το πρωί, προκλήθηκε ένταση και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 34 προσαγωγές αλλοδαπών αλληλέγγυων, οι οποίοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.

 

Ένταση επικράτησε και την ώρα που έφθαναν στα Βασιλικά τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων.

Βάσει των τελευταίας καταμέτρησης πριν την έναρξη της επιχείρησης, στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό βρίσκονταν 1.828 άτομα.

Εκτός απο τους 1.158 που μετεγκαταστάθηκαν οργανωμένα, αρκετοί άλλοι απο όσους διέμεναν στον άτυπο καταυλισμό του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο τον εγκατέλειψαν πεζή, μόνοι ή με τις οικογένειες τους, προς άγνωστο προορισμό.

 

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί την Τρίτη, με επίκεντρο το άλλο βενζινάδικο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου βρίσκονται - σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου - 1.109 πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλος πόλος δράσης θα είναι το ξενοδοχείο "στη στροφή για Ευζώνους", όπου διαβιούν 827 άνθρωποι.

 

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στην Ελλάδα 67 πρόσφυγες και μετανάστες ενω στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 8464 άνθρωποι.